Denník N

Jankovská a ďalší sudcovia idú do väzby. Repáková sa zlomila, ju a Maruniakovú pustili na slobodu

Monika Jankovská pred súdom. Foto - TASR
Monika Jankovská pred súdom. Foto – TASR

Sudca Špecializovaného trestného súdu vzal do väzby štyroch sudcov, piatu Maruniakovú nie. Z civilov ide do väzby len advokát Mojto. Richard Molnár sa vzdal funkcie sudcu.

Stačili tri dni v cele, samota, odstrihnutie od detí a v najväčšej korupčnej kauze slovenskej justície zaznelo ďalšie priznanie. Už to nie je len bývalý sudca Vladimír Sklenka, kto hovorí, ako Marian Kočner cez úplatky a mobil ovládal slovenské súdy.

V sobotu sa pridala aj Miriam Repáková, jeho bývalá kolegyňa z Okresného súdu Bratislava I. Pod hrozbou, že skončí vo väzbe, sa priznala. Urobila tak pred sudcom Špecializovaného trestného súdu Petrom Pulmanom, ktorý rozhodoval od rána desiatej hodiny o ôsmich z osemnástich obvinených po stredajšej akcii Búrka.

Pomohlo jej to. Pulman rozhodol, že Repáková nejde do väzby. „Obvinená sa pri výsluchu pred sudcom v celom rozsahu priznala k spáchaniu skutku a sudca tiež prihliadol na jej osobné pomery – matka dvoch maloletých detí, skutok spáchala pod nátlakom,“ vysvetlila rozhodnutie hovorkyňa súdu Katarína Kudjaková.

Na slobodu sudca Peter Pulman pustil aj sudkyňu Zuzanu Maruniakovú a podnikateľa Ladislava Mojžiša.

„Sudca prihliadol na podriadenosť obvinenej iným osobám, ktoré na ňu tlačili, aby želaným spôsobom rozhodla, a na to, že sa vzdala pred výsluchom funkcie sudcu, ako aj na jej osobné pomery – osamelá matka 9-mesačného dieťaťa psychicky na jej osobu naviazaného,“ vysvetlila hovorkyňa súdu v prípade Maruniakovej. Sudkyňa Maruniaková rozhodla na okresnom súde prípad jednej zo zmeniek v prospech Pavla Ruska a Mariana Kočnera.

V prípade Mojžiša je dôvodom na jeho nevzatie do väzby aj jeho zlý zdravotný stav. „Dlhá doba od spáchania skutku v roku 2016, dal iba dokopy Kočnera so Sklenkom a posledne menovaní potom už pokračovali bez jeho účasti. Všetci zúčastnení už boli vypočutí, nie je koho ovplyvňovať, navyše vážne ochorenia, bezprostredne po operácii srdca, onkopacient,“ vysvetlil súd.

Ostatných piatich obvinených v korupčnej kauze do väzby vzal: sudkyne Moniku Jankovskú, Denisu Cvikovú, sudcov Richarda Molnára a Eugena Palášthyho a aj advokáta Miroslava Mojta.

Obvinení sú z korupcie, brania úplatkov či podplácania, ale aj zasahovania do nezávislosti súdu.

Rozhodnutie nie je konečné. Obvinení a prokurátor podali sťažnosť, rozhodovať bude Najvyšší súd.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauzy Búrka a Víchrica

Kočnerova Threema

Marian Kočner

Slovensko

Teraz najčítanejšie