Denník N

Hekeri zneužívajú pandémiu a útočia na počítače aj pomocou máp šírenia koronavírusu

Pôvodný graf, ako sa šíri koronavírus po svete, z Univerzity Johnsa Hopkinsa a nebezpečná stránka s malvérom už na falošnej adrese. Foto - UJH, NextWeb
Pôvodný graf, ako sa šíri koronavírus po svete, z Univerzity Johnsa Hopkinsa a nebezpečná stránka s malvérom už na falošnej adrese. Foto – UJH, NextWeb

Informácie o COVID-19 hľadajte iba od dôveryhodných zdrojov. Hekeri používajú falošné stránky s mapami, testami či radami a rozosielajú nebezpečné phishingové emaily. V Brne po útoku museli vypnúť počítače a odložiť operácie.

Denne robili kontroly na koronavírus asi dvadsiatim ľuďom. Keď však tento týždeň skolabovali tisíce počítačov fakultnej nemocnice v Brne, museli vzorky začať posielať do Ostravy, všetky operácie odložiť o niekoľko dní a problém mali aj s vydávaním obyčajných receptov či röntgenovým vyšetrením.

Po kybernetickom útoku, ktorý zasiahol nemocnicu v Brne v noci na piatok, sa navyše zamestnanci nevedeli dostať k výsledkom desiatok testov zo stredy a štvrtka.

Vypli sme všetky počítače

„Postupne padali jednotlivé systémy, a preto bolo potrebné vypnúť všetky počítače,“ opísal útok pre ČTK riaditeľ nemocnice Jaroslav Štěrba. Recepty preto začali vypisovať ručne, čo predĺžilo vyšetrovanie. Nakoniec aspoň nemuseli prevážať akútnych pacientov inam, ako spočiatku hrozilo.

Prípad z Brna nie je ojedinelý. Hekeri začali využívať pandémiu koronavírusu na celom svete. V ohrození sú nielen nemocnice, ale aj jednotlivci.

Ako píše Seznam zprávy, k 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hekeri a kyberbezpečnosť

Koronavírus

    Svet, Veda

    Teraz najčítanejšie