Denník N

Len do potravín a vyvenčiť psa. Zlá situácia s koronavírusom uväznila Španielov doma (reportáž z Katalánska)

Prázdna pláž v Barcelone. Foto - TASR/AP
Prázdna pláž v Barcelone. Foto – TASR/AP

Španieli musia obmedziť vychádzky s deťmi aj behanie či bicyklovanie a nemôžu už ani ku kaderníkovi. Cestovanie lietadlami, vlakmi a loďami však pokračuje.

„Mŕtvo, čo?“ opýtal sa ma mladý, asi 35-ročný muž. Tankoval pri vedľajšom stojane na benzínke kdesi na úplne prázdnej rýchlostnej ceste medzi Barcelonou a Lleidou.

Okrem nás dvoch po nej v nedeľu ráno nejazdili takmer žiadne autá. Občas zahučala sanitka.

Vraj aj on je na ceste domov. Zavrie sa tam a najbližšie dva týždne nevylezie. „Už som si kúpil aj knihu, aby som sa nenudil. Stanica jedenásť od Emily St. John Mandelovej. Je to o epidémii chrípky, ktorá zabije 99 percent svetovej populácie,“ usmeje sa.

Obaja ideme zaplatiť. Chladiace boxy so sendvičmi sú opáskované a šípky nás nasmerujú priamo k pokladnici, za ktorou nás čaká starší muž s rúškom na tvári a latexovými rukavicami na rukách.

„Ako vystrihnuté z tej knihy,“ zhodnotí mladý muž. Ako kráčame k našim autám, poradím mu, že na Netflixe je seriál, ktorý sa volá Pandémia. Poteší sa, vraj si to pozrie, sadne do auta a zamieri na cestu, nad ktorou zvyčajne na svetelných tabuliach svietia rýchlostné obmedzenia.

„Zastavíme koronavírus. Quédate en casa. Ostaň doma,“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie