Denník N

Tunisair zrušil všetky lety zo Slovenska, Travel Service ich zredukoval

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Niekoľko cestovných kancelárií na Slovensku sa rozhodlo pokračovať v predaji zájazdov do Tuniska. Záujem klientov však výrazne klesol.

Vražedný útok na tuniskej pláži, pri ktorom zomrelo 38 ľudí, výrazne preriedil lety zo Slovenska do tejto africkej krajiny.

Z dvoch charterových leteckých dopravcov, ktorí plánovali túto sezónu lietať do Tuniska, zrušil jeden lety z Bratislavy aj z Košíc úplne, druhý ich počet výrazne z Bratislavy znížil.

Časť z nich ubudla

„Spolu bolo do konca letného letového poriadku zatiaľ zrušených 66 plánovaných letov z Bratislavy a príletov do nej – teda spolu odletov aj príletov, “ povedala pre Denník N hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Veronika Ševčíková.

Doplnila, že Tunisair zrušil po tragickej udalosti na pláži neďaleko mesta Sousse všetkých 12 plánovaných odletov z bratislavského letiska do Monastiru.

Rovnako postupoval aj v Košiciach. Z košického letiska podľa jeho výkonného riaditeľa Tomáša Jančuša dnešným dňom Tunis Air  zrušil všetkých osem zvyšných letov do Monastiru.

„Na celú letnú sezónu 2015 mala táto spoločnosť plánovaných 10 letov, ale pre tragické udalosti sa neuskutočnil ani jeden,“ dodal

Počet letov do Tuniska z Bratislavy zredukovala aj letecká spoločnosť Travel Service. „Doposiaľ zrušila 21 plánovaných odletov z Bratislavy do Monastiru,“ povedala Ševčíková.

Z Košíc zatiaľ Travel Service lety do Tuniska nezrušil.

Travel Service má podľa Ševčíkovej stále naplánovaných 47 odletov z Bratislavy do Monastiru a osem odletov na ostrov Djerba. Najbližšie by mal z Bratislavy do Monastiru letieť v piatok 10. júla.

V predaji pokračujú

V tento deň by mali odviezť na dovolenku aj klientov cestovnej kancelárie Kartago Tours, ktorí sa rozhodli nevymeniť si pobyt za inú krajinu. Silvia Ladvenicová z tejto cestovky vraví, že časť klientov na pobyte v Tunisku stále trvá, aj keď si do tohto piatku môžu zvoliť výmenu za inú krajinu.

Aj táto cestovka však potvrdila, že časť naplánovaných letov musela zrušiť, pretože by nenaplnila lietadlá. Ladvenicová vraví, že ak niektoré dni plánovali do Tuniska viac odletov, tak ich zredukovali na jeden.

Naďalej však cestovka pobyty v tuniských letoviskách predáva. Vraví, že si zmapovala situáciu v krajine a našim klientom nič nehrozí.

Nič na tom podľa nej nemení ani výnimočný stav, ktorý cez víkend v tejto krajine vyhlásili cez víkend. Dáva síce väčšie právomoci armáde, ale pre našincov podľa cestovky znamená len toľko, že ich na ulici môžu policajti požiadať o predloženie dokladu totožnosti.

Pobyty nezrušili

Záujem klientov o Tunisko mal napovedať aj cestovným kanceláriám Tip Travel, Tatratour, Koala Tours a Seneca, či je ešte únosné túto destináciu pre toto leto udržať. Šéf Tip Travelu Juraj Vitko pre Denník N dnes povedal, že sa rozhodli nezrušiť Tunisko úplne, aj keď záujem ľudí klesol.

„Počet sedačiek v lietadlách sme však zredukovali na minimum,“ doplnil s tým, že počet miest v lietadlách prispôsobia aktuálnemu záujmu klientov o dovolenky v tejto krajine.

„V predaji pobytov by sme zatiaľ mohli pokračovať celé leto,“ myslí si Vitko. No dodal, že zatiaľ to cestovky nerozhodli úplne.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Problémy cestoviek

Ekonomika

Teraz najčítanejšie