Denník N

Lekárnička: Situácia je zúfalá, rúška si doma perieme, chýbajú lieky proti horúčke, pacienti čakajú hodinu v rade

Lekárnička Monika Gajdošechová. Foto - archív M. G.
Lekárnička Monika Gajdošechová. Foto – archív M. G.

„Už teraz sme na hranici našich možností, a to sme iba na začiatku,“ upozorňuje Monika Gajdošechová z lekárne v Dunajskej Lužnej. „Psychicky ma ničí, že ľuďom dnes nevieme pomôcť.“

V čom je to v lekárni v čase koronavírusu iné, ako to bolo, povedzme, pred polrokom?

Po prvé, v počte pacientov, máme troj- až päťnásobne vyšší počet pacientov. Odlišnosť je aj v prístupe k pacientovi – ku každému sa správame tak, ako keby bol potenciálnym nosičom nového koronavírusu. Aj ľudia bez príznakov môžu byť v inkubačnej lehote šíriteľmi tohto vírusu.

V práci dnes používam všetky dostupné ochranné prostriedky – rúška, jednorazové chirurgické rukavice a dezinfekčné prostriedky na ruky. Výrazne sa mi tak znížil pracovný komfort. Predtým som mohla odbehnúť k poháru vody a napiť sa, teraz musím vydržať dlho bez vody, lebo po každom presunutí sa od výdajného okienka v lekárni sa musím najskôr dezinfikovať a až potom pracovať s potenciálne nekontaminovanými vecami (služobný telefón, počítač, mobil, pohár s vodou). Nonstop musím rozmýšľať nad tým, aký pohyb idem spraviť – doteraz som si nemusela dávať pozor na to, či sa poškriabem na tvári, teraz to môže mať fatálne následky… Pred odchodom domov si dezinfikujem ruky a dioptrické okuliare ešte v práci. Po príchode domov sa ničoho nedotýkam a idem rovno do sprchy.

Čiže aj ráno hneď po príchode do práce začínate s dezinfekciou?

Áno, aj preto chodím do práce skôr. Ako prvé si dezinfikujem ruky, keďže som musela chytiť kľučku dverí, nasleduje prezlečenie do pracovného oblečenia. Nasadím si rukavice a ešte pred otvorením dezinfikujeme celú lekáreň: podlahy, kľučky, dvere, vypínače, lekárenský pult, klávesnice počítača, monitor, platobný terminál. Treba zapnúť germicídny žiarič (dezinfikuje pomocou ultrafialového žiarenia – pozn. red.).

Potom si spravíme všetky administratívne povinnosti, napríklad odpisovanie pacientom na maily, telefonické objednávky liekov – asi 90 percent sa objednáva elektronicky, ale malá časť aj telefonicky.

To, čo sa robí pred otvorením lekárne, opakujeme aj počas prestávky na dezinfekciu asi v polovici otváracieho času a tiež po zatvorení lekárne. Predpokladáme, že prestávok na dezinfekciu bude časom viac vzhľadom na zvyšujúci sa počet nakazených ľudí.

Máte ešte dosť ochranných prostriedkov?

Rukavice si meníme každú hodinu, zatiaľ ich máme dostatok. Respirátory, ktoré reálne chránia, nemáme vôbec. Máme len pár kusov bavlnených rúšok, ktoré si perieme a žehlíme doma. V čase obednej prestávky si rúška dezinfikujeme v sterilizátore. Či to ako ochrana postačuje, nevieme.

Nikto netuší, či a kedy dostaneme respirátory. Dezinfekciu máme ešte približne na jeden

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Slovensko, Zdravie

    Teraz najčítanejšie