Denník N

Štátnych bankrotov už boli desiatky, končili sa aj obeťami na životoch

Pred gréckou národnou bankou protestujú ľudia. Foto - TASR/AP
Pred gréckou národnou bankou protestujú ľudia. Foto – TASR/AP

Krajiny krachovali aj v Európe. Okrem Ruska zbankrotovalo aj Nemecko, Poľsko či Rumunsko. Naopak, Islandu sa podarilo dostať zo situácie tesne pred bankrotom.

Nie je to, ako keď skrachuje eseročka, ktorú vymažú z obchodného registra, odstránia jej názov z dverí a jej majiteľ si založí novú. Každý krach štátu je iný a na rozdiel od krachu firmy ho neriadia žiadne jasne dané pravidlá.

Keď skrachuje štát, často na to doplatia ako prví štátni zamestnanci, dôchodcovia a, samozrejme, veritelia, ktorí prídu o veľkú časť požičaných peňazí.

Štátnych bankrotov boli v histórii desiatky. Jednu z najväčších sérií bankrotov priniesli napoleonské vojny. Na začiatku 19. storočia zbankrotovalo Francúzsko, Švédsko, Dánsko, Holandsko a v roku 1811 aj Rakúsko-Uhorsko. Skrachovalo už aj Nemecko – v rokoch 1939 a 1948. Rekordérmi bankrotov sú Brazília, Čile a Ekvádor. Od začiatku 20. storočia skrachovali sedemkrát.

Argentína 2001: rabovanie a smrť

Bol to jeden z najväčších krachov našich čias. Nastal už v časoch bankomatov a elektronického bankovníctva. Argentína v roku 1998 upadla do hlbokej ekonomickej krízy, HDP krajiny klesol o 20 percent. Vinu na tom nieslo aj rozhodnutie pevne viazať miestne peso na dolár. Ten posilňoval a export z Argentíny výrazne zdražel, a tým aj klesol. Následná kríza spôsobila nárast nezamestnanosti a chudoby. Napätie v krajine sa vyhrotilo.
.

Z protestov v Argentíne sa stali násilnosti. TASR/AP
Z protestov v Argentíne sa stali násilnosti. TASR/AP

V porovnaní s dnešným Gréckom bola Argentína oveľa menej zadlžená. Štát si začal vo veľkom požičiavať od MMF, ktorý žiadal zníženie výdavkov. V krajine sa rozbehli masové protesty, rabovanie obchodov a bánk. Pri násilnostiach zahynulo okolo 40 ľudí.

Štát obmedzil výbery z bánk a zakázal odliv peňazí do zahraničia. Veľká časť investorov však stihla odísť. Ani zníženie dôchodkov a platov štátnych zamestnancov a zvýšenie daní nepomohlo odvrátiť bankrot, ku ktorému došlo na konci roka 2001. Mena oproti doláru štvornásobne oslabila, takže dlh v pesos štvornásobne stúpol a Argentína úplne stratila schopnosť splácať ho.

Ekonomika sa po bankrote do piatich rokov pomerne úspešne naštartovala, krajina si neskôr – hlavne v rokoch 2003 až 2007 – s veriteľmi vyrokovala výhodnejšie podmienky. Veritelia prišli zhruba o tri štvrtiny požičaných peňazí. Argentína ešte stále všetky svoje dlhy nesplatila a aj v roku 2014 sa špekulovalo, či pre vysoký dlh, najmä voči Nemecku, nezbankrotuje opäť.

Rusko 1998: zrútilo sa za niekoľko dní

Bankrot Ruska za úradovania Borisa Jeľcina v roku 1998 pomohla spustiť ázijská finančná kríza. Ceny ropy klesli v priebehu roka z vyše 26 asi na 11 dolárov za barel a výrazne znížili príjmy štátnej kasy. Jeľcinova vláda dovtedy urobila len málo reforiem a ťahala za sebou finančnú záťaž z prvej čečenskej vojny.

Boris Jeľcin krízu nezvládol. Foto - TASR/AP
Boris Jeľcin krízu nezvládol. Foto – TASR/AP

Nasledoval odchod investorov z krajiny, hromadný predaj ruských akcií a dlhopisov, špekulatívne útoky na rubeľ a zúfalé pokusy centrálnej banky ochrániť menu. Akciový trh sa zrútil a zrútil sa aj rubeľ, ktorý stratil oproti doláru polovicu hodnoty. Krajinu pred bankrotom nezachránili ani pôžičky MMF. Nasledovala obrovská inflácia, prepad hospodárstva a neschopnosť štátu vyplácať mzdy a dôchodky. Štát vyhlásil bankrot.

Nebol to prvý bankrot Ruska – krajina prestala splácať dlhy predtým už šesťkrát – naposledy v roku 1991 po rozpade Sovietskeho zväzu.

Rumunsko 1986: komunistický bankrot

Za komunizmu sa to tak nevolalo, ale v skutočnosti sa to stalo – skolabovali aj plánované ekonomiky, ktoré neboli schopné splácať úvery či vyplácať mzdy. V polovici 80. rokov Rumunsko vedené Nicolaeom Ceausescom žilo výrazne nad pomery, ktoré krajina uniesla.

Vláda sa rozhodla nakúpiť licencie na západné výrobky a tovar, na ktorý si musela požičať od MMF a Svetovej banky. Dlh Rumunska od roku 1977 do roku 1981 stúpol z troch na desať miliárd dolárov a Ceausescu na neschopnosť splácať pôžičky reagoval drastickými úspornými opatreniami, medzi ktorými bolo napríklad plošné vypínanie prúdu, dokonca aj v nemocniciach.

Krajina dlhy splatila až v 90. rokoch, keď už bol Ceausescu mŕtvy. Rumunsko nebolo jedinou komunistickou krajinou, ktorá zbankrotovala. Stalo sa to aj Poľsku v roku 1981, keď krajinu zmietala vlna protestov.

Island 2008: záchrana v hodine dvanástej

V roku 2008, keď vrcholila kríza, sa Island dostal na pokraj bankrotu a vyzeralo to, že sa táto malá, ale predtým prosperujúca ekonomika z problémov bez vyhlásenia insolventnosti nedostane. Island mal pred krízou štvrtý najvyšší HDP na obyvateľa na svete a nezamestnanosť pod jedným percentom.

Demonštranti v roku 2008 obliehali Islandskú národnú banku. Foto - TASR/AP
Demonštranti v roku 2008 obliehali Islandskú národnú banku. Foto – TASR/AP

Islandská kríza sa rozbehla po tom, ako sa do problémov dostali tri najväčšie islandské banky. Tie predtým expandovali do zahraničia, čím sa enormne zadlžili. Dlh troch bánk sa dostal na úroveň 61 miliárd dolárov, čo bol v tých časoch dvadsaťnásobok HDP Islandu. Štát sa snažil odvrátiť ich krach tým, že prebral veľkú časť ich záväzkov.

Islandská koruna rekordne devalvovala, banky sa zoštátnili a po demonštráciách odstúpila vláda.

Krajina si z problémov pomáhala úvermi od MMF, požičali jej aj škandinávske štáty a Japonsko. Jej ekonomika rastie a vyzerá to, že je z najhoršieho vonku.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Grécke dlhy

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie