Denník N

Informačný chaos je bezpečnostné riziko. Štát na internete v prípade koronavírusu zlyhal a je vinníkom

Štátne weby v čase epidémie.
Štátne weby v čase epidémie.

Oficiálny web pre koronavírus prišiel neskoro a v nedostatočnej forme. Ambícia byť jediným miestom, na ktoré odkazujú všetky inštitúcie v snahe uľahčiť situáciu sebe aj občanom, mu navyše vydržala jediný deň. Úrady sa buď nešikovne dopĺňajú, alebo si nevhodne konkurujú.

6. marca ohlásili na Slovensku prvý prípad koronavírusu – aj keď už predtým bolo jasné, že je len otázkou času, kedy sa epidémia rozšíri aj k nám. Neprichádzala deň, ani týždeň.

Trvalo však takmer desať dní od prvého prípadu, kým úrady dokázali spustiť špecializovanú webovú stránku s aktuálnymi informáciami a odpoveďami pre obyvateľov. Úlohu štátu museli vo veľkej miere prebrať médiá.

Oficiálny audit návštevnosti internetu zachytáva 4,5 milióna Slovákov online, no štát napriek tomu dennodenne odporúčal ľuďom používať ako primárny zdroj informácií telefonovať na špeciálne linky a písať e-maily. Keď boli infolinky (logicky) preťažené a zahltené nerelevantnými podnetmi, kritiku si vyslúžili (nezodpovední) občania.

Stránku, na ktorej by boli ľudským jazykom zodpovedané základné otázky a ktorá by sa snažila rozrušených ľudí upokojiť, môžu čítať naraz teoreticky milióny ľudí – ak nespadne. Počas kľúčového týždňa stihla zlyhať väčšina potrebných štátnych webov – istý čas boli nedostupné stránky rezortu zdravotníctva, zahraničných vecí, dopravy či Centrálny register zmlúv a Sociálna poisťovňa. Tá opäť nezvládala nápor v pondelok pri elektronickom nahlasovaní ošetrovného na dieťa.

Oficiálny informačný web pre koronavírus a ochorenie COVID-19, ktorý mohol toľko odbremeniť, prichádza až teraz. Jeho účinok slabne. Človek zasiahnutý situáciou používa vyhľadávač a je hodený napospas algoritmom. Skratky NCZI, NPZ, ÚVZ SR či RÚVZ nie sú bežnou súčasťou vedomostí obyvateľov a je to tak normálne. Je to, ako keby vo fyzickom svete zrušili nemocnice a poslali ľudí k šarlatánom.

Polícia teraz dennodenne musí vyvracať nové hoaxy a dezinformácie, ktoré sa šíria nekontrolovateľným svetom internetu. Ak nie ste zrovna Čína, nie je v moci štátu tento boj vyhrať, no škody sa dajú minimalizovať. Tak ako v prípade opatrení proti šíreniu vírusu.

Je takmer isté, že vláda konala neskoro. Nemá záruku, že sa oficiálny web prebije v zozname Google dostatočne vysoko, zvlášť ak vyhľadávaču nedáva dostatok signálov o dôveryhodnosti. Môže sa celkom ľahko stať, že vyhľadávač radšej uprednostní článok bulvárneho média, ktorý z princípu šíri paniku. Bežný užívateľ často ani netuší, na akej stránke sa nachádza.

Konečne prichádza: korona.gov.sk

Web, ktorý 15. marca spustila vláda na adrese korona.gov.sk, je úplne na začiatku štátnej snahy využiť možnosti internetu na informovanie občanov. Pozitívom je, že vôbec vznikol a má ambíciu centralizovať informácie. Používa štátny znak, ktorý ho výrazne odlišuje od akéhokoľvek iného webu a dodáva mu autoritu.

Prvá informácia po otvorení webu je však hneď chybou – aj tu kričí výzva na telefonát alebo napísanie e-mailu. Web by mal z podstaty slúžiť práve na ich odľahčenie. Stránka by mala najprv odpovedať na najčastejšie otázky ľudí, ktoré sa dajú veľmi ľahko získať práve od operátorov na telefonických linkách, a až na záver ukázať kontakty, ktoré musí obsluhovať živý človek.

Druhým výrazným prvkom na oficiálnej štátnej stránke je vložená súkromná facebooková stránka premiéra.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie