Denník N

Študenti v karanténe: Ostali sme v Brne, nevedeli sme, čo bude a nechceli sme nakaziť rodičov na Slovensku

Osvetová kampaň Študentskej komory Akademického senátu Masarykovej univerzity v Brne. Foto –Studentská komora AS MU
Osvetová kampaň Študentskej komory Akademického senátu Masarykovej univerzity v Brne. Foto –Studentská komora AS MU

Na takýto rýchly sled udalostí vás nepripraví nikto. V Česku sú ešte prísnejšie opatrenia ako na Slovensku. Zostalo tam aj mnoho slovenských študentov. Medici pomáhajú s testami na koronavírus, ostatní napríklad strážia deti zdravotníkom.

Nedeľa 15. marca 2020. Celý deň sa na českých sociálnych sieťach diskutovalo o karanténe. Kto v nej uviazne? Premiér Andrej Babiš to zrazu rozsekne, karanténu uvalí na celú krajinu.

Ešte minulý týždeň sa v Brne plnom študentov so zatvorením masových podujatí kiná vyrovnali lišiacky a predávali menej vstupeniek na premietanie. Školy zatvorili, ale študenti boli stále v uliciach. Blížilo sa to postupne.

Na pár dní boli minulý týždeň plné vlaky smerujúce na Slovensko. Potom vlaky aj autobusy zakázali. A napokon sa zatvorila celá krajina. Von je povolené chodiť iba kvôli ceste do práce, do nemocníc či nevyhnutným cestám za rodinou.

Aké to je žiť teraz na uzavretom internáte alebo na priváte v meste, ktoré je inokedy plné študentov? Aký je život v krajine, kde už na rozdiel od Slovenska začal platiť aj zákaz vychádzania?

Prečo sa nevrátili na Slovensko?

Každý, kto by sa domov na Slovensko vrátil po polnoci z nedele na pondelok, musel by už doma ísť do povinnej 14-dňovej karantény. Mnohým sa tak návrat nepodaril alebo sa rozhodli zostať.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko, Svet

    Teraz najčítanejšie