Denník N

Črtá sa liek na koronavírus? Nádejne vyzerá látka, ktorá zlyhala pri ebole

Ilustračné foto - tasr/ap
Ilustračné foto – tasr/ap

Dobré správy prišli aj z Poľska, kde povolili používať proti COVID-19 liek na maláriu. Správy z Číny naznačujú, že môže fungovať. 

Vakcína na nový koronavírus môže byť pripravená najskôr o rok. Hoci výskum ide „bezprecedentnou rýchlosťou“ a už budúci týždeň sa začnú prvé testy na ľuďoch, tak skoro hotová nebude.

Zabráni tak skôr budúcim epidémiám nového koronavírusu (ak sa zopakujú), ako súčasnej pandémii.

Pozornosť sa tak začína upierať na lieky, ktoré by mohli zastaviť chorobu a ktoré by mohli byť pripravené oveľa skôr.

Liek neexistuje

Na COVID-19 zatiaľ schválený liek neexistuje. Na rozdiel od baktérií má ľudstvo problém bojovať s vírusovými ochoreniami.

„Antivirálny liek (antivirotikum) by mal byť schopný zacieliť na špeciálnu časť životného cyklu vírusu, ktorá je potrebná na jeho množenie. Navyše by ho mal byť schopný zneškodniť bez toho, aby zabil ľudskú bunku, ktorú obsadí. Vírusy sú navyše veľmi prispôsobivé,“ vysvetľuje Harvard všeobecné dôvody.

Napriek tomu je možné, že liek na novú chorobu, ktorá je podľa amerických odborníkov desaťkrát smrteľnejšia ako chrípka, nemusí byť úplne ďaleko. Dobré správy prišli v posledných dňoch z USA aj z Poľska.

Najväčšie šance vyliečiť človeka, ktorý má vážne prejavy COVID-19, sa dávajú lieku s názvom remdesivir. S týmto liečivom prišla americká biofarmaceutická spoločnosť Gilead Sciences ešte pred zhruba desiatimi rokmi.

„Je iba jediný liek, o ktorom si myslíme, že môže byť skutočne úspešný. A to je remdesivir,“ povedal ešte vo februári Bruce Aylward zo Svetovej zdravotníckej organizácie.

Nie je to liek proti

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie