Denník N

Šéf lekárnikov: Medzi smrtnosťou na COVID-19 a užívaním ibuprofenu nie je súvis. Švajčiari aj WHO však odporúčajú iný liek

Ondrej Sukeľ je prezidentom Slovenskej lekárnickej komory. Foto – TASR
Ondrej Sukeľ je prezidentom Slovenskej lekárnickej komory. Foto – TASR

AKTUALIZOVANÉ 17. 3.: Švajčiarsky úrad pre zdravie vydal 15. marca správu, v ktorej radí, aby ľudia na horúčku pri COVID-19 používali skôr paracetamol ako ibuprofen. „Ak ibuprofen užívate ako súčasť dlhodobej liečby, neprestaňte ho užívať a poraďte sa s lekárom,“ dodáva však úrad. Podľa neho neexistuje jednoznačný dôkaz, že by lieky s ibuprofenom zhoršovali priebeh ochorenia COVID-19, radí však opatrnosť. Podobné vyhlásenie dala aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Cez víkend sa v rôznych facebookových skupinách a aplikáciách šírila správa, aby ľudia na zníženie vysokej teploty určite nebrali Brufen, lebo sa vraj našiel v telách mnohých mŕtvych z Talianska, ktorí podľahli COVID-19.

Ženský hlas v nahrávke tvrdí, že vychádza z údajov Viedenskej univerzity, a uvádza, že užívanie Brufenu „zduplikuje“ rozmnožovanie nového koronavírusu v tele. Preto treba brať len Paralen.

Viedenská univerzita sa od správy rázne dištancovala a označila ju za „fake news“.

Zareagovala aj slovenská polícia, ktorá správu označila za hoax a verejnosť vyzvala, aby pomohla s identifikovaním ženy z nahrávky.

„Ide o veľmi vážnu tému. Žena na nahrávke odrádza chorých ľudí od konzumácie tabletiek ibuprofen. Svojím konaním môže spôsobiť vážne problémy iným ľuďom, ktorým táto tabletka pomáha,“ napísala polícia na svojej stránke, kde vyvracia dezinformácie.

Lenže v sobotu na svojom účte na Twitteri varoval pred ibuprofenom (Brufen, Ibalgin či Nurofen) aj francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran: „Užívanie protizápalových liekov (ako ibuprofen, kortizol) by mohlo zhoršovať infekciu. Ak máte horúčku, berte paracetamol. Ak už užívate protizápalové lieky, kontaktujte svojho lekára.“

O vyjadrení francúzskeho ministra písali aj seriózne médiá, napríklad britský denník The Guardian.

Švajčiarsky úrad pre zdravie vydal 15. marca správu, v ktorej radí, aby ľudia na horúčku pri COVID-19 používali skôr paracetamol ako ibuprofen. „Ak ibuprofen užívate ako súčasť dlhodobej liečby, neprestaňte ho užívať a poraďte sa s lekárom,“ dodáva však úrad. Podľa neho neexistuje jednoznačný dôkaz, že by lieky s ibuprofenom zhoršovali priebeh ochorenia COVID-19, radí však opatrnosť. (aktualizované 17. 3. o 15:49) Aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) radí v tejto chvíli na domácu liečbu paracetamol. Ak ibuprofen predpísal lekár, potom je na ňom, aby rozhodol o ďalšom postupe. Poraďte sa s lekárom.

Denník N sa pýtal slovenských odborníkov, čo si o téme myslia.

Súvis s koronavírusom nie je

Ak máte teplotu do 38 stupňov Celzia (bez ohľadu na podozrenie na COVID-19), odporúča sa predovšetkým pokoj na lôžku či dostatok tekutín.

Ak teplota presiahne 38 stupňov Celzia, treba podniknúť kroky na jej zníženie, hovorí pre Denník N prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ.

„Ako prvú voľbu na zníženie horúčky by som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Koronavírus

    Slovensko, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie