Denník N

Slováci uviazli v Nórsku aj v Maroku, zo Schwechatu sa do Bratislavy dostanete len s ťažkosťami

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Časť ľudí na cestu z viedenského letiska využíva vlaky a autobusy, ktoré končia v rakúskych pohraničných dedinách. Zvyšok cesty do Bratislavy idú pešo.

„V pondelok ráno sme sa zobudili do prázdneho hotela, ktorý ešte včera žil. Žiadne raňajky, personál,“ opisuje Roman svoje pondelkové ráno.

Spolu s kamarátom uviazli v Maroku, kde až do odvolania zrušili väčšinu letov aj námorných spojení. Manažérka hotela im ráno oznámila, že zatvárajú.

Roman sa preto v súčasnosti snaží dostať z mesta Fés, kde pred pár dňami pricestoval, aspoň do mesta Marakéš, kde už sa zhromažďujú Slováci, ktorí v krajine zostali.

„Pokúšame sa nepodliehať panike. Celé dni trávime na internete vyhľadávaním informácií, aké sú ešte možnosti, a snažíme sa vyhýbať preplneným miestam,“ opisuje Roman svoje dni.

Aj keď sa registroval na stránke ministerstva zahraničných vecí a informoval ich, že cestuje do Maroka, žiadne informácie zatiaľ nedostal. „Všetky informácie máme z médií alebo od českého ministerstva zahraničných vecí,“ hovorí.

„Kamarát, s ktorým som tu, je Čech a jeho o situácii české ministerstvo okamžite informovalo prostredníctvom emailu aj SMS. Tiež ho pravidelne informovali o možnostiach a dostupných letoch. Aj keď tie sa hneď vypredali.“

Roman sa pokúšal volať na ambasádu v Madride, povedali mu, že sa ozvú v druhej polovici týždňa. „Ako možnosť nám ambasáda odporučila presun do španielskych enkláv na severe Maroka a potom trajektom do Malagy. V Malage je však momentálne jedno z epicentier nákazy,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko, Svet

    Teraz najčítanejšie