Denník N

Prvý odhad, koľko ľudí sa môže nakaziť: hlboko pod 40 percent populácie Slovenska, hovorí premiér

Chemosvit dodáva rúška s polypropylénovým vláknom obohateným o striebro nielen nemocniciam, ale aj policajtom a hasičom. Ilustračné foto N - Vladimír Šimíček
Chemosvit dodáva rúška s polypropylénovým vláknom obohateným o striebro nielen nemocniciam, ale aj policajtom a hasičom. Ilustračné foto N – Vladimír Šimíček

Model štátnych analytikov podľa premiéra ukazuje, že na prelome apríla a mája môže prísť výrazný nárast počtu prípadov každý deň.

Premiér Peter Pellegrini prvýkrát zverejnil štátny odhad, koľko ľudí sa môže nakaziť koronavírusom. Hovoril o tom opatrne a varoval, že možno nie je dobré také čísla zverejňovať. Napokon však povedal, že podľa odhadu by sa podiel nakazených na Slovensku v nasledujúcich mesiacoch mohol hýbať „hlboko pod hranicou 40 percent“ celej populácie.

Presnejšie číslo nepovedal. Štyridsať percent populácie, to je zhruba 2,2 milióna ľudí. Z jeho slov nevieme, ako ďaleko od tejto hranice je odhad. Pellegrini ešte hovoril, že model odráža pozitívny vývoj po prísnych opatreniach štátu a že niektoré krajiny očakávajú nákazu až u 80 percent obyvateľov.

„Je tam aj odhad, koľko by mohlo byť denne nakazených, to sú veľké množstvá,“ povedal premiér.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie