Denník N

Z tieňovej ministerky je skutočnou. Kto je Natália Milanová a čo ju čaká na kultúre

Foto - Facebook Natálie Milanovej
Foto – Facebook Natálie Milanovej

Dva roky stačilo. Dlhšie by už väčšina kultúrnej scény nevydržala alebo by to nevydržala Ľubica Laššáková (Smer). Už jej prvé vyjadrenia vo funkcii ministerky kultúry boli nešťastné, a hoci sa za ne ospravedlnila, nasledovali ďalšie kroky, ktoré boli tiež pravidelne kritizované. Škrtanie peňazí pre prioritné projekty Slovenskej národnej galérie a bratislavskej Kunsthalle, zastavenie dotácií pre LGBTI organizácie, priame menovania riaditeľov bez konkurzov, preferovanie folklóru.

Za jej krátkej éry vznikla protestná platforma Kultúrny reparát, zoskupenie Stojím pri kultúre združujúce 120 organizácií a aktivistov poslalo premiérovi Pellegrinimu list, kde vymenovanie jej prešľapov presiahlo 50 strán. Žiadneho iného ministra kultúry na Slovensku ešte doteraz nikdy nechcelo toľko ľudí odvolávať. Zdalo by sa, že ktokoľvek preberie ministerstvo ďalej, môže byť len zmenou k lepšiemu. Ale na nástupkyňu Ľubice Laššákovej by sme mali mať vyššie nároky.

História a pamiatky

V prvom rade je trochu zvláštne, že v OĽaNO do poslednej chvíle naťahovali čas s oficiálnym potvrdením mena a že už dávno neprejavili verejný záujem o tento post. Pritom práve Natália Milanová za túto stranu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Natália Milanová

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie