Denník N

Ako zvládnuť karanténu s deťmi?

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Pri hrách sa inšpirujte tým, čo máte doma, vymyslite napríklad letný tábor so spoločnými aktivitami a pre staršie deti zaveďte vyučovanie v predvídateľnom čase, radí detská psychologička Jana Zemandl.

Mária zostáva s deťmi už druhý týždeň doma. Má šťastie, pretože sa vlani presťahovali z bytu do domu so záhradou a aktivity pre deti tak nie sú obmedzené len na niekoľko izieb.

Na detské ihrisko so synom ani s dcérou nechodí. Všetkým sa vyhýbajú, so starými rodičmi sa radšej nestretávajú.

„Pritom máme dvojgeneračný dom, čiže starí rodiča žijú vedľa nás. Dávame si však pozor, aby sme sa nestýkali,“ hovorí Mária. „Detaily spolužitia ešte doťahujeme, ale sme na dobrej ceste.“

Mária priznáva, že ju najskôr prepadla hystéria. „Musela som naplniť špajzu, ale už je dobre. Prešli sme si fázou zmierenia sa so situáciou a už riešime deti, kuchyňu a bežné fungovanie domácnosti,“ hovorí.

Čas s deťmi najčastejšie trávi na záhrade, spolu varia, upratujú a robia si domáce úlohy aj sa učia. Televíziu zapínajú len výnimočne.

Aj psychológovia radia, aby deti v týchto dňoch televíziu radšej nepozerali.

„Deti môžu byť z toho, čo vidia, skutočne vydesené,“ hovorí detská psychologička Jana Zemandl, spoluautorka knihy Psychológia pre milujúcich rodičov.

Nakreslite si vírus

Deti vnímajú, že sa deje niečo závažné, oveľa skôr, ako povedia prvé slovo, a preto by sa rodičia mali s deťmi rozprávať o tom, čo sa okolo nich deje.

„Deti nevedia vyhodnotiť informácie a obraz o situácii si väčšinou tvoria z toho, čo nepovieme. Z toho, ako zháňame lieky a čo si šepkáme, ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rodičovstvo

    Rodina a vzťahy

    Teraz najčítanejšie