Denník N

Slovenské poučenia z koronavírusového vývoja

Zdravotníčka sa pripravuje na testovanie na nový koronavírus. Foto - TASR/AP
Zdravotníčka sa pripravuje na testovanie na nový koronavírus. Foto – TASR/AP

Vyhlásenia o tom, že koronavírus je najväčším ohrozením Slovenska od jeho vzniku, by asi mali padať neskôr – keď bude jasné, že zabil viac ľudí ako naša ignorácia preventívnych prehliadok, očkovania a náš nezáujem o kvalitu starostlivosti o naše zdravie.

Autor je lekár a vedec

Nikto dnes nevie, kedy, ako a na základe čoho sa tento aktuálny mimoriadny stav skončí. Čo však môžeme povedať s istotou, je, že potom budeme múdrejší.

Aktuálnych ponaučení nie je málo, vybral som len niektoré dôležité. Ak je táto epidémia na niečo dobrá, potom práve na to, aby sme sa poučili do budúcna, keď sme už nestihli zmúdrieť preventívne.

1. Nie je odborník ako odborník

Nie každý, komu dá novinár mikrofón pred ústa, je nutne skutočný odborník. Dokonca aj keď má niekto funkciu hlavného odborníka, nie je to záruka kvality. Za posledné týždne sa v médiách dostalo k slovu toľko „odborníkov“, že hádam už každému musí byť jasné, že treba rozlišovať skutočnú kvalitu a odbornosť.

Nie je jedno, či sa k situácii vyjadruje virológ Boris Klempa z SAV s h-indexom 30 alebo niekto, koho v databázach odbornej literatúry ani nenájdete. Niekedy je naozaj dôležitejšie najprv zistiť, kto hovorí, až potom, čo hovorí.

2. Slovensko má skvelých vedcov

Virologický ústav SAV ponúkol pomoc s diagnostikou infekcie. Možno sa pridajú ďalší. Veda na Slovensku sa v lepšom prípade politikmi ignoruje, v horšom zneužíva.

Napriek tomu tu máme aj takých vedcov, ktorí sú ochotní pomôcť vláde, čo s nimi celé roky namiesto podpory vedie spory, ale i občanom, ktorí mnohí vedu považujú za čiernu dieru rozpočtu.

Prístrojov, ktoré treba na diagnostiku koronavírusu, je na Slovensku veľa. Ale jedna vec je mať, druhá vedieť, tretia byť ochotný.

3. Slovensko je malé

Slovensko je malé a nemôže mať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie