Denník N

Sú lepšie z tričiek, utierok alebo vreciek do vysávača? 14 otázok a odpovedí o domácich rúškach

Foto – Deník N/Eva Romancovová
Foto – Deník N/Eva Romancovová

Rúško na tvári nechráni vás pred inými, ale chráni iných pred vami. A tým spätne zase vás. Podomácky vyrobené rúška majú menšiu účinnosť, ale sú výrazne lepšie ako nič.

Odporúča sa a miestami, napríklad v MHD, už nariaďuje nosiť na tvári rúško, hoci aj improvizované. Má takéto opatrenie zmysel?

V tejto fáze epidémie rozhodne áno.

Ochráni ma teda rúško pred nákazou?

Nie. Možno nepatrne.

Čo rúško zachytí?

Hovorí sa o tom stále dookola, ale opakovanie neškodí. Poďme teda od začiatku.

Štandardné chirurgické rúško, takzvaná ústenka – tá zeleno-biela či modrastá vec, ktorú občas mávali lekári na tvári, kým nejaké rúška mali –, je navrhnuté tak, aby chránilo pacienta, nie lekára. Čo naznačuje už to slovo „chirurgické“.

Lekár pracuje, dajme tomu, vo vašom rozrezanom bruchu a rozhodne nepotrebuje, aby vám do neho vyprskol hocijaký patogén. Ústenka dokáže odfiltrovať niektoré baktérie, ale žiadne vírusy, na to má príliš veľké póry.

Dokáže však zachytiť kvapôčky, ktoré sú dopravnými prostriedkami vírusov. Čo na operačnej sále alebo v ordinácii na ochranu pacienta za bežných okolností stačí. Pokiaľ však vírusy šíri pacient, lekára jeho rúško neochráni.

Prečo rúško nezachytí vírusy?

Z dvoch dôvodov: po prvé, netesní, po druhé, ako sme si už povedali, je pre vírusy priedušné.

Takže keď teraz vyjdem von v rúšku vyrobenom v kvalitnej továrni, môžem sa nakaziť?

Áno. Ak sa dostanete do blízkeho kontaktu s nakazeným človekom, pravdepodobne sa nakazíte. Rúško môže vaše vyhliadky o trochu zlepšiť, ale naozaj len o trochu.

Zásadný rozdiel je však v tom, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie