Denník N

Záujem o Grécko neklesol, výpadky peňazí a tovaru sa nedajú vylúčiť

Čakanie na peniaze z bankomatu môže znepríjemniť pobyt aj našim dovolenkárom. Foto - TASR/AP
Čakanie na peniaze z bankomatu môže znepríjemniť pobyt aj našim dovolenkárom. Foto – TASR/AP

Naše cestovky zatiaľ problémy v gréckych letoviskách nehlásia, banky tvrdia, že výber hotovosti v krajine mierne klesol.

Nie sú lacnejšie ako vlani, čo sa bude v krajine v najbližších dňoch diať, nevedia odhadnúť ani grécki vládni politici, aj tak je však záujem o dovolenky na gréckych ostrovoch či pevnine toto leto vyšší ako počas minuloročného leta. Potvrdili to viaceré cestovné kancelárie u nás.

Okrem toho, že táto krajina patrí tradične medzi najobľúbenejšie ciele našich dovolenkárov, jej pomáha aj to, čo sa deje vo svete. Tým, že časť cestovných kancelárií zrušila pobyty v Tunisku, alebo umožnila ich výmenu za iné krajiny, sa časť turistov, ktorí plánovali dovolenku v tejto krajine, preorientovala na Grécko.

„O dovolenky v Grécku je vyšší záujem ako minulý rok, asi o 15 percent. Klienti sa totiž presunuli z Tuniska a Egypta do bezpečnejších krajín,“ povedal Marcel Siekel, obchodný riaditeľ CK Firo tour.

A hoci sa pobyty v gréckych letoviskách predávajú aj na poslednú chvíľu, kúpené pobyty slovenskí dovolenkári nestornujú. Grécky portál To Vima pritom informoval, že len za minulý týždeň v tejto krajine zrušili turisti 300-tisíc rezervácií.

Hotovosť si berú

Mnohí našinci si kúpili či aspoň naplánovali dovolenku v Grécku dávnejšie a na jej rušenie len pre to, že sa krajina nevie dohodnúť s veriteľmi, nevidia dôvod. Zatiaľ totiž nič nenaznačuje, že by krajina bola pre návštevníkov nebezpečná, alebo ich niečím odrádzala.

Na to aj cestovné kancelárie tipujú. Limity pre výbery z bankomatov sú len pre gréckych obyvateľov, takže našinci si môžu vybrať zatiaľ akúkoľvek sumu.

Ak im niečo môže znepríjemniť pobyt v Grécku, tak je to podľa šéfa CK Tip Travel Juraja Vitka čakanie v zástupe, ak bude pred bankomatmi veľa ľudí. Tam však veľká časť našich dovolenkárov asi stáť nebude, pretože organizátori zájazdov, aj ministerstvo zahraničných vecí odporúčali obyvateľom, aby si do Grécka vzali dosť hotovosti.

Banky u nás pre TASR potvrdili, že naši dovolenkári problémy s platením kartou a výberom hotovosti v Grécku zatiaľ nemajú, aj keď objem výberov hotovosti v Grécku mierne klesol.  Podľa hovorkyne Tatra banky Zuzany Povodovej však grécke banky nemajú dosť hotovosti. Nemôžu teda napĺňať plnohodnotne bankomaty  a zabezpečiť zmenárenské činnosti v pobočkách.

Výpadky nevedia vylúčiť

Hoci je budúcnosť krajiny z pohľadu splatenia dlhov, dohôd s veriteľmi a plánovaných úspor nejasná, našich dovolenkárov to príliš neznepokojuje. „Zatiaľ nepociťujeme paniku či obavy z bankrotu Grécka,“ vraví Siekel z Firo tour.

Ani ďalšie naše cestovky nemajú informácie o ničom, čo by mohlo našim dovolenkárom v Grécku pobyt znepríjemniť. Veľká časť z nich má zaplatené pobyty all inclusive, alebo aspoň s čiastočnou stravou.

Vitko si nemyslí, že by nemali pobyty našincov ohroziť ani prípadné výpadky v zásobovaní na gréckych ostrovoch, na ktoré upozornil minulý týždeň grécky denník Kathimerini. Tvrdili, že na niektorých ostrovoch majú hotely a reštaurácie problémy s objednávkami potravín a nápojov.

Vitko o takýchto problémoch na ostrovoch, kde majú klientov, nevie. Povedal, že ak by k takým situáciám došlo, je na vynaliezavosti ľudí z hotelov a gastroprevádzok, ako problém vyriešia.

Grécke médiá už minulý týždeň naznačovali aj možný problém so zásobovaním liekmi. Na ten dnes upozornila aj BBC, tvrdí, že gréckym lekárňam dochádzajú zásoby. Nemocnice a zdravotná poisťovňa im dlžia za uplynulé mesiace vyše 1 miliardu eur.

Na bankrot sa pýtajú

O tom, že je v Grécku všetko v poriadku, ubezpečuje turistov aj veľký svetový touroperátor Thomas Cook. Tvrdí, že život v gréckych letoviskách beží normálne a ľudí, ktorí majú zaplatené zájazdy, by sa nedotkol ani prípadný odchod Grécka z eurozóny – grexit.

Na ten sa pýtajú aj naši dovolenkári, ktorí čoraz častejšie počúvajú o možnom bankrote a prípadnom zavedení gréckej meny. „Pýtali sa na to, ako by to bolo po bankrote s výbermi z bankomatov či platbami kartou, ale v prípade bankrotu by pre klientov služby v Grécku zlacneli,“ vraví Siekel.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Grécke dlhy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie