Denník N

Komu zvoní korona? Globálnej ekonomike i našej

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Novú vládu bude čakať koncom roka veľký deficit verejných financií, ale na vine nebude len koronavírus.

Autor je ekonóm, Prognostický ústav SAV

Analýzy ekonomických dôsledkov koronavírusu na svetovú ekonomiku sú zmesou dobrých a zlých správ. Najprv tie dobré: v Číne už epidémia ustupuje. Krajina začína rátať škody. Priemyselná produkcia klesla za január a február v porovnaní s minulým rokom o 13,5 percenta. Obrat maloobchodu spadol o 20,5 percenta. Aj keď sa v marci začína ekonomika zbierať, teraz je už isté, že hrubý domáci produkt bude v prvom kvartáli v červených číslach. Čínski ekonómovia sú optimistickí. V druhom kvartáli už bude čínska ekonomika rásť.

Čínske vedenie po počiatočnom váhaní začalo v januári energicky konať. V najviac postihnutých oblastiach vyhlásilo prísnu karanténu. Takisto preukázalo schopnosť improvizovať. Uvedomilo si, že hlavným rizikom pre ekonomiku nie je kolaps veľkých tovární a strata zahraničných trhov, ale masové krachy malých podnikov.

Keď malá firma stratí na dva mesiace tržby, nemá z čoho splácať úver v banke, faktúry dodávateľom a odvody a dane štátu. Prepustí zamestnancov a ide do krachu. Malé a stredné firmy zamestnávajú dve tretiny všetkých zamestnancov. Ak by začali hromadne krachovať, ekonomika štátu by sa za pár mesiacov rozložila. Čínske vedenie preto povolilo odklad platenia daní a odvodov. A silne odporučilo bankám, aby netlačili na splácanie úverov a hypoték.

Čínske riešenia v Európe

Čínske recepty fungovali. Rýchlo si ich osvojili aj vlády v Európe. Aj tá naša.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie