Denník N

Sedem rokov bola vo vedení Najvyššieho súdu. Jarmila Urbancová odchádza s tieňom Mariana Kočnera

Jarmila Urbancová pri menovaní do funkcie podpredsedníčky Najvyššieho súdu. Foto – TASR
Jarmila Urbancová pri menovaní do funkcie podpredsedníčky Najvyššieho súdu. Foto – TASR

Podpredsedníčka Najvyššieho súdu, ktorá čelí obvineniu, v pondelok požiadala o prerušenie funkcie sudkyne, odchádza do predčasného dôchodku. Najvyšší súd je bez vedenia.

„Cítim sa veľmi podvedená, ponížená, sklamaná,“ reagovala na prvé správy z Kočnerovej Threemy podpredsedníčka Najvyššieho súdu Jarmila Urbancová. Musela vysvetľovať, prečo si písala s Vladimírom Sklenkom, ktorý informácie od nej posúval hneď Marianovi Kočnerovi.

V komunikácii ju prezývali „prútik“.

Urbancová sa vyviňovala. Vysvetľovala, že so Sklenkom boli priatelia, netušila, že ich priateľstvo takto zneužíva. Nemala vraj ani len tušenia, že za všetkým je taká „kriminálne závadová osoba“.

„Žijem pre rodinu a svoju prácu si ctím. Pohŕdam úplatkármi, zlodejmi a teraz…“ povzdychla si vlani v októbri.

Teraz je obvinená z podplácania. Bola medzi trinástimi zadržanými sudcami počas policajnej akcie Búrka. Ústavný súd nedal súhlas s jej väzbou, takže je stíhaná na slobode. Hrozí jej dva až päť rokov väzenia.

V pondelok napísala list ministrovi spravodlivosti Gáborovi Gálovi (Most-Híd), že žiada o prerušenie funkcie sudkyne. Využila paragraf, ktorý sudcom umožňuje nástup do predčasného dôchodku. Je na zvážení ministra, či jej vyhovie. Doposiaľ

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kočnerova Threema

Slovensko

Teraz najčítanejšie