Denník N

Kto z koho: Matovičova dohoda vzišla z pozičných bojov a nebyť epidémie, asi by jej ešte nebolo

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Viete si predstaviť, že by sme dnes namiesto o koronavíruse hovorili o tom, či nám nehrozia predčasné voľby? V jednom momente rokovaní o vláde to nebolo také nereálne.

Nový premiér Igor Matovič v stredu predstavil svoju vládu v kompletnom zložení. Ak by sme sa pozreli len na suché čísla, zdalo by sa, že vznikla expresne rýchlo. Dezignovaný predseda vlády oznámil dohodu štvorkoalície OĽaNO, Sme rodina, SaS a strany Za ľudí už minulý piatok, čiže trinásť dní po parlamentných voľbách.

Prezidentka Zuzana Čaputová vymenuje novú vládu v sobotu, teda vo chvíli, keď od volieb ubehne 22 dní. Matovič sa tak zaradí k promptnejším vyjednávačom v dejinách slovenskej politiky: rýchlejší bol len predseda Smeru Robert Fico, ktorý svoju prvú vládu (2006 až 2010) skladal 18 dní a pri tretej (teda 2016 až 2018) ubehlo od volieb 19 dní.

Ostatným to trvalo minimálne o pár dní dlhšie ako Matovičovi. Vladimírovi Mečiarovi v roku 1994 dokonca dva a pol mesiaca.

No aj keď sa nakoniec dohoda zrodila rýchlo, idylka to nebola. Ešte minulý týždeň to reálne vyzeralo, že SaS v koalícii nebude, a v hlavách niektorých politikov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Slovensko

Teraz najčítanejšie