Denník N

Analýza: V nemocnici skončí v jednej chvíli až 25-tisíc ľudí, ak sa neobmedzíme, ešte viac (+ grafy)

Ak aj udržíme najprísnejšie opatrenia, v júni môže byť na Slovensku až pol milióna nakazených.

Slovensko už pozná model, ktorý predpovedá, koľko ľudí sa až môže nakaziť koronavírusom a koľko ľudí môže skončiť v nemocnici. Vypracoval ho štátny Inštitút zdravotnej politiky.

Zrejme najdôležitejší údaj z modelu je, že v dnešnom stave s dnešnými opatreniami máme 58 dní na to, aby sme zásadne pomohli nemocniciam pripraviť sa na veľké množstvo pacientov.

Model pracuje s tromi scenármi – v prípade, že by na Slovensku zostali v platnosti najtvrdšie opatrenia, do sto dní by hospitalizáciu potrebovalo až takmer 24-tisíc ľudí a z nich zhruba 3-tisíc by potrebovalo intenzívnu starostlivosť.

Celkovo by pri takom scenári v júni mohlo byť naraz nakazených až pol milióna ľudí. Ide o celkový počet nakazených v jednom momente, teda aj o tých, o ktorých to nikdy nezistíme a nebudú ich testovať, pretože nebudú mať žiadne príznaky.

Graf: Tri scenáre vývoja počtu nakazených

Model budú štátni analytici aktualizovať dvakrát za týždeň a zverejňovať.

Čo zvládne naše zdravotníctvo

Aj v prípade obmedzení sa pritom môže naše zdravotníctvo už na prelome apríla a mája dostať na hranu svojich možností.

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ Igor Pinter je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie