Denník N

Nie je to americká zbraň? Nie je. Blaha a kotlebovci len preberajú ruské a iránske fámy

Prapôvodcom tézy, že koronavírus je americká biologická zbraň, je ruský expert Igor Nikulin, ktorý to bez dôkazov povedal 20. januára armádnej TV Zvezda. Reprofoto - TV Zvezda
Prapôvodcom tézy, že koronavírus je americká biologická zbraň, je ruský expert Igor Nikulin, ktorý to bez dôkazov povedal 20. januára armádnej TV Zvezda. Reprofoto – TV Zvezda

Konšpiračnú teóriu o americkej biologickej zbrani ako prvý zverejnil televízny kanál ruskej armády. Na Slovensku ju šíri kotlebovský web Magazín1 a najnovšie Ľuboš Blaha.

Okrem hrozby nákazy má manažérka Zuzana v týchto dňoch ešte jednu obavu. Kladie si otázku, či nevypukla vojna, o ktorej štandardné médiá mlčia.

Zuzana pracuje v jednej z fabrík v Považskej Bystrici. Medzi kolegami počúva špekulácie, že koronavírus je biologická zbraň, ktorú niekto použil na ľudí.

„Kolegovia okolo mňa to hovoria napoly žartom, napoly vážne. Človek nikdy nevie, či na tom nemôže byť niečo pravdy,“ hovorí Zuzana,

Šírenie koronavírusu už v januári naštartovalo konšpirátorov po celom svete. Obviňujú najčastejšie Američanov, že nákazu vyvinuli oni – napriek tomu, že USA sú epidémiou aktuálne postihnuté viac než Čína, odkiaľ sa vírus rozšíril.

Ozýva sa však aj druhá strana. Americký republikánsky senátor Tom Cotton verejne povedal, že koronavírus unikol z laboratória čínskej vlády. Editori Wikipédie už stihli k sprisahaneckým teóriám okolo koronavírusu vytvoriť obsiahle heslo.

Na Slovensku sa podobným fámam začalo „dariť“ až v marci, keď sa koronavírus stal témou číslo 1. Pomohol tomu kotlebovský dezinformačný web Magazín1, poukazovanie na americký film Nákaza z roku 2011 a najnovšie na túto vlnu naskočil aj poslanec Smeru Ľuboš Blaha.

Ficova metóda

Blaha v utorok zverejnil status, v ktorom použil techniku, akú občas využíva aj Robert Fico: nemám dôkazy, ale mám otázky.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie