Denník N

Poistka pri úveroch nemusí pri koronavíruse fungovať. V niektorých zmluvách je pandémia vylúčená

Koronavírus, Košice 16. marca 2020. Foto - TASR
Koronavírus, Košice 16. marca 2020. Foto – TASR

Máte hypotéku a spoliehate sa, že ak sa vám niečo stane, pomôže vám poistenie splácať pôžičku? Môže, no zďaleka nie vždy. Napríklad poistka k hypotéke v najväčšej banke Slovenskej sporiteľni smrť v pandémii nekryje. Banka tvrdí, že situáciu rieši. 

  • Poisťovne môžu mať pandémiu aj pri poistení schopnosti splácať úver v takzvaných výlukách, teda v zozname situácií, na ktoré sa poistka nevzťahuje. Pri riziku smrti je to tak aj v Slovenskej sporiteľni, ktorá spolupracuje s Kooperativou. Podľa banky však zrejme bude platiť aj tak, a to nad rámec zmluvy.
  • Ak nebudete môcť splácať úvery, skontrolujte si, čo ste pri poistení podpísali. Podmienky môžu byť rôzne.
  • Pri PN alebo strate zamestnania v dôsledku pandémie by poistná ochrana mala fungovať, no pozor na časové posuny. Peniaze nedostanete hneď.

Keď si ľudia vybavujú úver na bývanie, ale i spotrebné úvery, banky im automaticky ponúkajú aj poistenie schopnosti splácať úver. Ak si ho klient uzavrie, často môže dostať lepšie podmienky. Napríklad mu banka uberie nejakú desatinku v úrokovej sadzbe úveru.

Takáto poistka však chráni najmä banku. Ak sa klientovi naozaj niečo stane, poistné plnenia pôjde na úhradu mesačnej splátky alebo celého úveru. Ak klient zomrie, poisťovňa by mala zaplatiť úver, pri strate zamestnania či PN zase mesačnú splátku. Avšak má to zopár háčikov.

V prvom rade – ľudia si

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Investovanie a úvery

Koronavírus

    Ekonomika

    Teraz najčítanejšie