Denník N

Môžu sa stať z osád ohniská nákazy? Štát sa zatiaľ nespamätal, rúška tam prenikajú pomaly

Geto v Trebišove. Foto N – Vladimír Šimíček
Geto v Trebišove. Foto N – Vladimír Šimíček

Stovky terénnych pracovníkov nemôžu pracovať s ohrozenými komunitami, pretože nemajú ochranné prostriedky. Zasahujú miestni a starostovia, na Luníku IX pustili vodu neobmedzene.

Rómska populácia na Slovensku je jednou zo skupín, ktoré sú koronavírusom najviac ohrozené. Slabá hygiena, často sú bez tečúcej vody a chorí, obyvatelia osád zomierajú skôr ako zvyšok krajiny – a logicky môže byť vírus vysokorizikový aj pre skupiny pod 60 rokov.

Krízový scenár by sa dal zjednodušene opísať podľa výpovedí a obáv niekoľkých terénnych pracovníkov asi takto: koronavírus sa objaví v jednej alebo viacerých osadách naraz; Rómovia začnú hromadne migrovať pred vírusom k svojim rodinám a známym do iných osád a odtiaľ do ďalších…

Odchádzajúci premiér a krízový štáb o tomto zatiaľ nehovoria. Jediná súvislosť, v ktorej zatiaľ premiér Peter Pellegrini hovoril o Rómoch a koronavíruse, boli dávky. Varoval, že na poštách budú v nasledujúcich dňoch vyplácať sociálne dávky, a povedal, že k poštám postavia policajtov a vojakov a že budú dozerať na to, aby sa Rómovia chránili.

Premiér nič nehovoril o tom, ako spomaliť šírenie koronavírusu v osadách a getách s najhoršími hygienickými podmienkami.

Veľká neznáma sú zatiaľ osady aj pre štátnych analytikov. V modeloch šírenia vírusu nateraz vylúčené komunity nezapočítali – hovoria, že ich do odhadov možných scenárov v nasledujúcich dňoch musia ešte pridať.

Nasadíme vojakov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie