Denník N

Potvrdené: Kiska do parlamentu nenastúpi, mandátu sa vzdá

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Aktualizované 15:35 – Veronika Remišová potvrdila rozhodnutie svojho predsedu. Kiska ho vysvetlil zdravotnými problémami.

Exprezident a predseda strany Za ľudí Andrej Kiska nenastúpi do parlamentu. Potvrdila to Veronika Remišová po stretnutí lídrov strán v parlamente.

Podpredsedníčka strany dodala, že dôvody oznámi on sám.

O tom, že Andrej Kiska si neprevezme poslanecký mandát, informovala ako prvá televízia Markíza.

Kiskovým náhradníkom v parlamente by mal byť jeho dlhoročný spolupracovník Tomáš Lehotský, ktorý kandidoval z 12. miesta kandidátky a nakoniec skončil na 13. mieste (prekrúžkoval ho Ján Benčík).

Kiska: Zdravie mám len jedno

Kiska vysvetlil svoje rozhodnutie nenastúpiť do parlamentu na Facebooku. „Zmena sa podarila, ale zdravie mám len jedno,“ napísal.

„Vzhľadom na môj zdravotný stav sa vzdávam mandátu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky. Roky politického zápasu o lepšie a spravodlivejšie Slovensko sa podpísali aj na mojom zdraví, preto potrebujem nejaký čas na regeneráciu. Som presvedčený, že v týchto dňoch naša krajina potrebuje v politike ľudí, ktorí sú zdravotne stopercentne pripravení, aby nám pomohli zvládnuť krízu, ktorú priniesol koronavírus.“

Kiska dodal, že zostáva predsedom strany Za ľudí. „Misia sa podarila,“ napísal ešte v statuse. „Akokoľvek ťažké časy naša krajina momentálne prežíva, som veľmi rád, že parlamentné voľby nám priniesli novú vládu. Po dlhých rokoch naša krajina dostane možnosť naplno sa vysporiadať s korupciou a praktikami ‚našich ľudí‘.“

Partneri s ním už nerátali

Bývalý prezident minulý pondelok oznámil, že má problémy so srdcom, pre ktoré sa nemôže zúčastňovať koaličných rokovaní. Už vtedy bolo v hre, že si Kiska vôbec neprevezme poslanecký mandát.

Niektorí politici z rodiacej sa koalície s ním už ani nerátali. Najtvrdšie sa minulý pondelok vyjadril predseda SaS Richard Sulík v on-line debate Denníka N, keď naznačoval, že Kiska sa z politiky úplne stiahne.

„Myslím si, že neboli naplnené jeho osobné očakávania so stranou,“ povedal. „Nechcel byť ani vo vláde a jeho celkový prístup nebol taký, že vo veľkom štýle a do toho,“ zhodnotil Sulík. Zopakoval to aj v utorok. „Ak sa vzdá, mňa to neprekvapí.“

Rokovania o vládnej koalícii za predsedu strany prevzala najmä Veronika Remišová a ďalší predstavitelia strany, teda podpredsedovia a jeho bývalý poradca Roman Krpelan.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Andrej Kiska

Veronika Remišová

Za ľudí

Slovensko

Teraz najčítanejšie