Denník N

Keď sa raz táto pandémia skončí, bude ešte jasnejšie, že na ženy nakladáme príliš veľa

Talianska lekárka podopiera staršiu chorú pacientku. Foto - TASR/AP
Talianska lekárka podopiera staršiu chorú pacientku. Foto – TASR/AP

Koronavírus zasahuje do celkového nastavenia spoločnosti, a ak v nej bolo niečo nefunkčné, nespravodlivé a neriešené, pandémia to len viac odhalí.

Mohla by to byť náhoda, ale skôr nebola. V deň, keď sa Izrael pripravoval na zavedenie opatrení proti rozširovaniu koronavírusu, som absolvovala odbery krvi u onkologickej sestry, ktorá ampulky odovzdala laborantke, potom som skočila dokúpiť pár vecí do menšej predajne potravín na našom sídlisku, kde pokladníčky boli výhradne ženy, zastavila som sa na pošte, aby som zaplatila účty u poštárky, a v banke som si prebrala pri priehradke novú šekovú knižku od bankovej úradníčky.

Mohla to byť náhoda, ale skôr nebola. Pozrela som si totiž štatistiky a z nich vyplýva, že uvedené profesie sú viac-menej „ženské“ a platí to s miernymi odchýlkami pre väčšinu sveta.

Mnohé z týchto profesií museli zostať a zostávajú na pracoviskách, hoci pre pandémiu koronavírusu ľudia môžu byť doma a pracovať odtiaľ.

Ani tie ženy, ktorým bola umožnená práca z domu, však často nečakajú ideálne podmienky – mnohé majú doma deti, ktoré treba zabaviť, učiť sa s nimi, treba aj niečo jesť a podľa odporúčaní z oficiálnych miest aj dodržiavať prísnejšiu hygienu vrátane častejšieho upratovania, dezinfekcie a prania.

A hoci je už čoraz viac párov, kde si úlohy v domácnosti a starostlivosť o deti partneri delia, stále platí, že väčšie bremeno, dokonca aj vo v tomto smere osvietených škandinávskych krajinách, je na žene a aj sa od nej stále očakáva, že ona sa postará o deti, ona im pomôže s úlohami, ona si prehodí pracovné termíny, ona bude ošetrovať chorých. A nielenže sa to od nej očakáva, ono

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie