Denník N

Prosperitu nemožno odhlasovať v referende

Grécky omyl, úspory sa neskončili ani po referende. Foto - TASR/AP
Grécky omyl, úspory sa neskončili ani po referende. Foto – TASR/AP

Rozdiel medzi gréckym áno a nie nebol vo výške dôchodkov, ale iba v spôsobe, akým sa k nim krajina prepracuje.

Takmer nič. Ak by Gréci zahlasovali „áno“ úsporným opatreniam, vláda by musela ďalej šetriť. Okresala by dôchodky najbohatším dôchodcom, znížila platy v štátnej správe, reformovala by pracovný trh. Grécke „nie“ však šetrenie neukončí.

Grécky premiér Tsipras ubezpečoval, že „nie“ neznamená vystúpenie z eurozóny, a nový záchranný balík dohodne do 48 hodín. V tejto chvíli Gréci nemajú na stole žiadnu ponuku. Výplaty, ktoré majú koncom týždňa prísť na účet zamestnancom štátnej správy, pravdepodobne prídu vo forme IOU, teda dlžného úpisu (skratka pochádza z anglického „I owe you“).

Na otázku, či sa dá veriť sľubom gréckej vlády, že tento dlh v eurách (a slovo „euro“ je tu kľúčové) niekedy splatí, si každý môže odpovedať sám. V tomto bode bude Grécko na polceste k znovuzavedeniu drachmy.

Rozdiel

Ak sa Európska centrálna banka rozhodne ďalej neposkytovať gréckym bankám likviditu, kontroly na vývoz kapitálu z krajiny a bankové prázdniny sa predĺžia. To dá Tsiprasovi čas rozhodnúť sa, či banky zoštátniť alebo ich rekapitalizovať z vnútorných zdrojov (takzvaný bail-in), pri ktorom sa skonfiškuje určitá časť depozitov.

Ak „nie“ v referende povedie až k vystúpeniu Grécka z eurozóny, znovuzavedeniu drach­my a jej následnej devalvácii, Gréci si budú za svoje príjmy denominované v drachmách schopní kúpiť menej. Toto sú de facto škrty. Rozdiel medzi „áno“ a „nie“ v referende tak nie je vo výške dôchodku, ktorý príde na účet, ale iba v spôsobe, akým bude nastolená makroekonomická rovnováha.

Tí, ktorí hlasovali „áno“, hlasovali za internú devalváciu, teda za postupné znižovanie miezd, a tým aj znižovanie cien exportovaných produktov. Tento mechanizmus nastolenia makroekonomickej rovnováhy je pomalý a riadený. Externá devalvácia drachmy je zase rýchla a chaotická. Bez devalvácie to však asi nepôjde.

Podemos sa pozerá

Ďalší vývoj situácie bude závisieť od postoja kreditorov. Očakávať veľké ústupky by však bolo príliš optimistické. Kreditori sa totiž nerozhodujú medzi záchranou a nezáchranou Grécka. Voľba je iná.

Vo februári 2015 írsky minister poľnohospodárstva povedal, že akékoľvek zlepšenie podmienok pre Grécko sa musí týkať aj Írska. Rovnako aj ľavicovo-populistická strana Podemos v Španielsku s napätím očakáva, či grécky gambit vyjde. Ak by kreditori ustúpili, účet za Grécko by sa zmenil na účet za všetky krajiny zasiahnuté krízou. Akúkoľvek ponuku Grécku preto opäť podmienia škrtmi a štrukturálnymi reformami, inak povedané internou devalváciou.

Nakoniec, ak by aj Grécku dnes všetky dlhy odpustili, nemalo by to nijaký vplyv na grécku produktivitu, ani na konkurencieschopnosť gréckych firiem. Po oslavách z výsledkov ľudového hlasovania sa tak Gréci budú musieť naučiť dôležitú lekciu: prosperitu nemožno odhlasovať v referende.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie