Denník N

Odložiť Euro bol najmenší problém. Koronavírus úplne rozvrátil futbalový kalendár

Foto – TASR/AP; Dmitri Lovetsky
Foto – TASR/AP; Dmitri Lovetsky

Barážový zápas Slovensko – Írsko je predbežne preložený na jún.

Európska futbalová únia (UEFA) sa v posledných dvoch týždňoch pre šírenie koronavírusu ocitla v obrovskom chaose, ktorý dnes vyvrcholil videokonferenciou najvýznamnejších futbalových funkcionárov v Európe.

Tí zatiaľ rozhodli iba o tom, že Euro 2020, ktoré malo pôvodne odštartovať o necelé tri mesiace zápasom medzi Talianskom a Tureckom v Ríme, sa odkladá na jún a júl 2021.

Dôvodom je, že koronavírus zastavil ligové súťaže vo väčšine európskych štátov a presunutie vrcholového turnaja, ktorý sa ešte vôbec nezačal, je v tejto chvíli najjednoduchším a zároveň najlogickejším riešením.

Euro sa totiž prvý raz vo svojej šesťdesiatročnej histórii malo odohrať až v dvanástich mestách Európy – od azerbajdžanského Baku cez Budapešť až po semifinále a finále v Londýne.

Veľký celoeurópsky turnaj bol myšlienkou bývalého prezidenta UEFA Michela Platiniho, neskôr obvineného z korupcie. Futbaloví funkcionári chceli majstrovstvá Európy využiť ako „symbol spájania medzi európskymi národmi“, ako neskôr povedal Platiniho nástupca Aleksander Čeferin.

Záverečný turnaj na celom kontinente vyžadoval leteckú dopravu pred každým duelom a cestovanie státisícov ľudí.

Problém s Eurom

Ak by sa Euro ako zvyčajne hralo iba v jednej krajine, dalo by sa o jeho konaní v obmedzenom režime uvažovať, v súčasnej situácii s obmedzením cestovania medzi štátmi či zákazom spoločenských podujatí to však bolo absolútne nereálne.

Ročný odklad sa očakával, keďže v priebehu minulého týždňa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbalové Euro

Liga majstrov

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie