Denník N

Každý môže zavolať iným, aby sa opýtal, ako sa majú a či niečo nepotrebujú, vraví psychologička v čase koronavírusu

Ilustračné foto - Adobe Stock
Ilustračné foto – Adobe Stock

Cieľom je fyzické, nie emocionálne odlúčenie.

Čínsky lekár Liou Ťien-lun pracoval v nemocnici na juhu Číny, kde v roku 2003 liečili pacientov na vírusové ochorenie SARS.

Pár dní pred cestou na svadbu synovca v Hongkongu sa u neho rozvinuli dýchacie problémy, no keďže bol röntgenový snímok hrudníka čistý, lekári mu povedali, že je zdravý a môže vycestovať.

Hoci sa 64-ročný lekár ubytoval v hongkonskom hoteli iba na jednu noc, za krátky čas nakazil sedem ľudí, ktorí boli – tak ako on – ubytovaní na deviatom poschodí. V hoteli ochorelo spolu 23 ľudí.

Bol február 2003 a SARS sa darilo držať v Číne, no vďaka lekárovi, ktorý bol superprenášačom, sa ochorenie roznieslo aj do iných krajín. Nakazení odleteli z Hongkongu domov a ochorenie rozniesli vo Vietname, Singapure či Kanade.

Čínsky lekár sa na synovcovu svadbu nedostal a deň po príchode do mesta ho hospitalizovali v miestnej nemocnici. Tam o niekoľko dní skonal. V nemocnici sa od neho nakazil ešte doktor a päť sestričiek, tí sa však z ochorenia vyliečili.

SARS sa v nasledujúcom období rozšíril do viac ako 30 krajín. Ochorením sa nakazilo viac ako 8-tisíc ľudí, z nich skoro 800 zomrelo, čo znamená, že smrtnosť bola na úrovni zhruba 10 percent.

Čo sa deje pri obmedzení sociálnych kontaktov

Model štátnych analytikov

Uvedený prípad ukazuje, ako dnes veľmi záleží na obmedzovaní či zrušení sociálnych kontaktov (z angl. social distancing), keď sa šíri nový koronavírus. Ten sa na SARS podobá geneticky, ale aj spôsobom prenosu, priebehom ochorenia či príznakmi.

Novým koronavírusom sa v tejto chvíli

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Koronavírus

    Príroda

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie