Denník N

Na Slovensku chceme klinicky testovať experimentálny liek, zatiaľ používame liečivá na HIV či maláriu

Foto - TASR
Foto – TASR

Ako dnes lekári na Slovensku liečia COVID-19, opisuje Jozef Šuvada z ministerstva zdravotníctva. Hovorí aj o tom, na aké stavy je určený experimentálny liek remdesivir.

Premiér Peter Pellegrini povedal, že zvažujeme tri až štyri metódy liečby koronavírusu u nás. O aké metódy ide?

Nebudem hovoriť o liekoch ako takých. Máme režim, pri ktorom sa pacientovi podávajú tabletky. Ide o pacientov, ktorí sú schopní prehĺtať a nemajú kontraindikácie, pri ktorých by sa im daný liek podať nemohol. Druhá možnosť je podať liečivo inhalačne. To je pre tých, ktorí sú na umelej pľúcnej ventilácii. Snažíme sa, aby bolo dostupné všetko, čo by mohlo byť účinné.

Aká je tretia metóda?

Ide o metódu, ktorá sa podáva do žily. To je pre pacientov, ktorí sú v najťažšom stave. Budú na umelej pľúcnej ventilácii, okrem toho budú mať aj iné ťažkosti a prejavy veľmi rozvinutého akútneho respiračného stresu, teda poškodenia pľúc s príznakmi sepsy. Ak by mal niekto takto silnú odpoveď imunity organizmu na vírus, budeme sa ju snažiť potlačiť liečivom, ktoré je v štúdiách na to veľmi efektívne.

Na čo sa používajú tieto liečivá bežne? Na COVID-19 zatiaľ liek nemáme.

Používame liečivá, ktoré sa používajú proti HIV infekcii, ďalšie sa používajú proti malárii a potom také, ktoré sa používajú v onkológii.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie