Denník N

Tehotné ženy nie sú náchylnejšie na koronavírus, na plod sa neprenáša

Ilustračné foto: Flickr/muthamagazine.com
Ilustračné foto: Flickr/muthamagazine.com

Pri tehotných ženách je väčšie riziko vírusových infekcií, no súčasná pandémia sa v tomto smere správa netypicky.

Štúdia z magazínu Lancet na deviatich infikovaných ženách z čínskeho Wu-chanu ukázala, že žiadne z ich detí sa nenarodilo nakazené koronavírusom.

Ani v jednom prípade nenašli vírus v materskom mlieku, upozorňuje britský Guardian.

Gynekológ Jozef Záhumenský hovorí, že skúsenosti čerpajú predovšetkým z Číny. „Stále však nemáme k dispozícii skúsenosti z Európy, predovšetkým z Talianska, kde, zdá sa, epidémia prebieha možno trochu inak ako v Číne,“ hovorí Záhumenský. Lekár pôsobí na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Lekárskej fakulty UK a UN Bratislava a je členom predsedníctva Sekcie perinatálnej medicíny Slovenskej gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti.

Záhumenský vraví, že vo všeobecnosti je riziko vírusových infekcií pre tehotné vyššie ako pre bežnú populáciu.

„Počas tehotenstva je potlačený bunkový typ imunity, ktorý je podstatný pre zvládnutie infekcie. Okrem toho sa uskutočňujú zmeny v dýchacom a srdcovo-cievnom systéme, ktoré zvyšujú riziko priamo infekcie pľúc,“ dodal.

Skúsenosti so SARS a MERS ukazovali aj zvýšené riziká pre tehotné ženy. „Súčasná pandémia sa správa v tomto zmysle, našťastie, nie celkom typicky a zdá sa, že väčšina tehotných má iba ľahký až stredný priebeh infekcie. Podľa jednej štúdie sú muži častejšie infikovaní ako ženy.“

Skončila na ventilácii, vyliečila sa

Spomínaná štúdia z Lancetu, ktorá sledovala tehotné s COVID-19, nedokázala prítomnosť vírusu v plodovej vode, pupočníkovej krvi ani vo včasných výteroch z kože novorodenca.

„Bol popísaný jeden prípad včasnej novorodeneckej infekcie, ale predpokladá

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Koronavírus

    Príroda

    Rodičovstvo

    Rodina a vzťahy, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie