Denník N

Prosím, verte lekárom, buďte k sebe milí a starajte sa o seba

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Urobíme, čo sa bude dať. Naše zdravotníctvo nie je ideálne, ale nie je ani úplne beznádejné.

Autorka je lekárka
a spolupracovníčka humanitárnej organizácie Lekári bez hraníc

S Lekármi bez hraníc som bola na Haiti, v Afganistane a Iraku. Viem, aké to je, prežiť niekoľko mesiacov bez toho, aby som vkročila na ulicu. Viem tiež, aký je to pocit prežiť niekoľko týždňov so strachom, že na vás zaútočia chemickými alebo inými zbraňami. Podobnú situáciu, akú na Slovensku zažívame dnes, som už viackrát zažila. Dovolím si teda poradiť vám pár vecí:

Nepodceňujte psychologický vplyv karantény. Hovorím to s plnou vážnosťou. Všímajte si jeden druhého, starajte sa o seba navzájom. Buďte vedome milí a trpezliví. Neberte osobne ostré slová ostatných, všetci sme pod tlakom. Ja sama som pomerne výbušný typ, ale na misiách som odhodlaná nedať sa vyprovokovať. Dá sa to natrénovať.

Starajte sa aj o seba samých. Cielene na hodinu-dve každý deň vypnite televíziu a mobily, čítajte knihu, vyspite sa. Zacvičte si. Tiež cvičím jogu. A spím, koľko sa dá. Kým sa dá.

Oddychujte. Šetrite energiu. Chvíle napätia a únavy prídu, treba ich oddialiť čo najviac. My sme teraz v nemocnici ako na ihlách, tak som víkend strávila pozeraním Star Treku, lebo sci-fi je moja forma oddychu. V službe sme v noci – keď pacienti spali – so sestričkami diskutovali o knihách alebo sme robili internetové kvízy o vlajkách, hlavných mestách a svetovej literatúre.

Nepodceňujte ani pozitívny vplyv maličkostí, ktoré môžete urobiť pre susedov, lekárov, sestričky, lekárnikov, záchranárov, hasičov. Všetci sme napätí. Všetci sa bojíme. Potrebujeme povzbudiť. Sme v tom predsa spolu.

Ďalej, prosím, verte nám. Lekárom, sestričkám, lekárnikom. Urobíme, čo sa bude dať. Naše zdravotníctvo nie je ideálne, ale nie je ani úplne beznádejné. Pripravujeme sa. Máme plány. Mohlo by to s tými plánmi byť aj lepšie, ale nie je to úplne tragické. Snažíme sa ich priebežne vylepšovať. Komunikácia medzi nemocnicami a oddeleniami zatiaľ trochu viazne, ale aj na tom pracujeme.

A napokon posledná rada:

Nebojte sa! Dobre to dopadne. Skôr ako o pár mesiacov to nebude, ale dobre to dopadne.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie