Denník N

Koronavírus prirovnal k chrípke. Už by som ho nezľahčoval, vraví z karantény známy český lekár

Kardiochirurg Jan Pirk. Foto – Wikipedia/Tomáš Štec, CC BY-SA 4.0
Kardiochirurg Jan Pirk. Foto – Wikipedia/Tomáš Štec, CC BY-SA 4.0

Pred niekoľkými týždňami rešpektovaný český kardiochirurg Jan Pirk prirovnával koronavírus k bežnej chrípke a tvrdil, že reakcie na epidémiu sú prehnané.

„Hovoril som neuvážene a príliš zjednodušene,“ uznáva dnes v rozhovore cez videochat. Je v karanténe na svojej chalupe a vyzýva ľudí, aby nosili rúška.

Spojili sme sa cez videochat. Zastihla som vás v karanténe na chalupe. Boli ste v Rakúsku na lyžovačke?

Bol som na lekárskom kongrese, ale bola so mnou časť rodiny vrátane piatich vnúčat. Tí sa boli lyžovať, zatiaľ čo ja som počúval príspevky kolegov lekárov. V sobotu som už mal voľno a vyrazil som na lyže za nimi. Tam nás však zastihla správa, že budeme musieť ísť všetci do karantény. A tak sme tu.

Usúdili sme, že karanténa sa nám bude lepšie tráviť na chalupe ako v Prahe, tak sme z hraníc išli rovno sem. V Rakúsku sme si ešte nakúpili, vedeli sme, že v Česku už nebudeme môcť ísť do obchodu. A po zime sme na chalupe nemali nič.

Ako to vyzeralo v Rakúsku?

Veľmi ma potešili. Nepanovala tam panika v obchodoch. Žiadne rady, nakúpili sme v pokoji všetko. Rád by som apeloval na ľudí, že naozaj nemáme vojnový stav a nie je potrebné si robiť neprimerane veľké zásoby potravín.

Cítite sa dobre?

Áno. Ak narážate na to, ako si odkašliavam, tak je to naozaj len teraz, keď s vami hovorím. Cítim sa dobre. Karanténu dodržujeme prísne, boli sme sa len prejsť v lese, kde sme na nikoho nenatrafili. Máme veľkú záhradu, nikto k nám nechodí. Moja sestra, ktorá býva neďaleko, nám kupuje rožky, zavesí ich na dvere a my si po ne zájdeme.

Rada by som nadviazala na rozhovor, ktorý ste pred pár týždňami poskytli Reflexu. Povedali ste v ňom, že reakcie ľudí aj politikov sú prehnané a neopodstatnené. Opakovane ste koronavírus porovnávali s chrípkou, pritom z dát je jasné, že COVID-19 má oveľa vyššiu smrtnosť a vyššie percento ľudí je vo vážnom stave. Zaujímalo by ma, či na tom trváte, alebo či by ste pod prívalom nových informácií svoje slová korigovali.

Musím povedať, že keď na mňa redaktor vychrlil otázky, odpovedal som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie