Denník N

Slovenskí matematici o koronavíruse: Za krátky čas sa to pravdepodobne neskončí

Nový koronavírus sa šíri po celom svete, záber z 19. marca. Reprofoto – Johns Hopkins University
Nový koronavírus sa šíri po celom svete, záber z 19. marca. Reprofoto – Johns Hopkins University

„Použitím základných modelov vieme povedať, že karanténne opatrenia jednoznačne spomalia šírenie ochorenia a zmenšia okamžitý nápor na zdravotný systém,“ zhoduje sa trojica slovenských aplikovaných matematikov z Univerzity Komenského v Bratislave.

Odpovede poskytli členovia kolektívu Biomatematického modelovania na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky UK: Daniel Ševčovič, Iveta Waczulíková a Zuzana Chladná. Na spomenutom pracovisku UK sa v minulosti zaoberali prognózou epidemiologickej situácie v prípade ovčích kiahní a osýpok, ak by sa znížila zaočkovanosť populácie v dôsledku odmietania povinného očkovania.

Vedci dodávajú: „Tieto hypotézy potvrdzujú aj dáta z krajín, kde epidémiu už de facto prekonali. Avšak odhadnúť, aký bude presný efekt opatrení, to znamená kedy možno očakávať vrchol epidémie, či a koľko ľudí sa nakazí, je takmer nemožná úloha, ako každá, v ktorej zohráva úlohu správanie ľudí.“

Vieme predpovedať, čo bude o mesiac alebo o pol roka s ohľadom na COVID-19?

Ťažko povedať, ale za krátky čas sa to pravdepodobne neskončí. Ak by boli možné relapsy (návraty, pozn. red.) ochorenia alebo opakované infikovanie sa, tak by to trvalo asi dlhšie. Pandémia poslednej chrípky nebola o jednej vlne, nasledovali opakovane viaceré – ale podstatne nižšie výskyty. Analýzy a správy o pandémiách chrípky v minulom storočí uvádzajú, že druhá vlna môže byť aj vyššia (a to podstatne) ako prvá vlna.

Aké sú predpovede z dlhodobého hľadiska?

V dlhodobom horizonte si myslíme, že ochorenie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Príroda

    Rozhovory

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie