Denník N

Nepúšťajte deti na preliezačky, koronavírus na nich môže prežiť až do ďalšieho dňa, upozorňuje vedkyňa

Molekulárna genetička Dominika Valent Raffajová. Foto - archív D. V. R.
Molekulárna genetička Dominika Valent Raffajová. Foto – archív D. V. R.

„Deti sú približne rovnako náchylné na nakazenie sa novým koronavírusom ako priemerný dospelý,“ hovorí molekulárna genetička Dominika Valent Raffajová.

Jednotlivé mestá a mestské časti už pred pár dňami uzavreli detské ihriská alebo pri vstupe na ihrisko umiestnili upozornenie o zákaze vstupu. V Bratislave sú zatvorené aj obľúbené ihriská na Partizánskej lúke, Kamzíku a na Peknej ceste, hliadky mestskej polície informujú ľudí na verejných priestoroch vrátane ihrísk, aby sa nezdržiavali v skupinách. Napriek tomu nie všetci tieto zákazy rešpektujú a na niektorých ihriskách aj dnes bežne stretnete hlúčiky rodičov s deťmi alebo staršie deti, ktoré hrajú futbal. O rizikách, ktorým svoje deti takto vystavujeme, hovorí v rozhovore molekulárna genetička Dominika Valent Raffajová, ktorá sa venuje popularizácii vedy a zároveň je sama mamou 15-mesačnej dcéry.

Rodičia sa spoliehajú na to, že deti majú nižšiu šancu nakaziť sa novým koronavírusom a že v prípade nákazy ochorenie ľahšie znášajú. Svedčia o tom aj doterajšie vedecké poznatky?

Nie. Vo viacerých štúdiách, ako napríklad v tej, ktorá analyzovala 391 prípadov z čínskeho Šen-čenu, bolo preukázané, že deti sú približne rovnako náchylné na nakazenie sa novým koronavírusom ako priemerný dospelý. Jediný a zásadný rozdiel je ten, že deti nemajú také vysoké percento komplikácií, preto sa môže zdať, že sú odolné nakazeniu sa. Predpokladáme však, že keby sme ich začali testovať, videli by sme veľké množstvo asymptomatických, ale pozitívnych výsledkov.

Znamená to teda, že hoci deti môžu ochorenie ľahšie znášať, môžu byť zároveň významnými prenášačmi vírusu?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Koronavírus

    Rodičovstvo

    Rozhovory

    Rodina a vzťahy, Slovensko, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie