Denník N

Pellegriniho neveselá, ale reálna veštba pre Matoviča

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Nový premiér môže v ťažkých časoch prekvapiť ako inovátor, ale prekážky sú objektívne veľmi veľké a ani chuť zatiaľ nevidno.

„Môže mať len jeden plán – bojovať s koronavírusom a s ekonomickými následkami. Potom môžu prichádzať s kreatívou.“ Takto vidí odchádzajúci predseda vlády úlohu svojich nástupcov. Peter Pellegrini nepredpovedá úplne zle. Takto nejako to na Slovensku v najbližších rokoch naozaj môže vyzerať. No ani sa neriadi poučkou investorov, že kríza je príležitosťou. Skôr sa k nej stavia konzervatívne ako k niečomu, čo najskôr treba vyriešiť a až potom sa uvidí, čo ďalej.

V tejto chvíli nevidno, aký prístup si vyberie Igor Matovič. Ak sa vydá cestou, ktorú mu prorokuje podpredseda Smeru, tak jeho vláde dramaticky ubudne čas na prijímanie potrebných reforiem. Pri takom scenári by na ne namiesto štyroch rokov mala v lepšom prípade tri. To ak by sa koronu a jej dôsledky podarilo poraziť do konca roka. Reálne by to bolo ešte oveľa menej, posledný rok pred voľbami sa navyše málokomu chce robiť potenciálne nepopulárne zmeny.

Druhá cesta – hasenie krízy a súbežné hĺbkové reformy – znie len ako pekná teória, ale nedá sa úplne vylúčiť. Najľahšie to môže ísť na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie