Denník N

Primátor Vallo: Bratislavčania sú súdržní a disciplinovaní. Mestu chýbajú informácie od vlády

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Primátor hlavného mesta Matúš Vallo v rozhovore hovorí aj o tom,

  • že informácie medzi štátom a samosprávou o nákaze viaznu,
  • či si vie predstaviť izoláciu seniorov,
  • ako mesto zriaďuje možnosti karantény pre ľudí bez domova na Zlatých pieskoch,
  • magistrát chce v sobotu spustiť experimentálne online vysielanie.

Kríza preverí charakter. Čo ste sa dozvedeli za posledných desať dní o Bratislavčanoch?

Veľmi dôverujem Bratislavčanom a Bratislavčankám, vždy som im dôveroval. Počas mojej 15-mesačnej skúsenosti primátora s obyvateľmi mesta, po mnohých diskusiách tvárou v tvár som videl, že aj pri veľmi ťažkých témach, ako je zvyšovanie daní či parkovacia politika, sa vieme slušne porozprávať, aj keď vedia byť veľmi kritickí.

Za prvé dva týždne tejto krízy vidíme disciplínu a súdržnosť – to sú dve slová, ktoré sú pre naše mesto veľmi dôležité. Nielen mesto, ale najmä ľudia musia z tejto krízy vyjsť von. Keď idem večer z práce a vidím, že na uliciach nikto nie je, prípadne stretnem ľudí s rúškami v potravinách, hovorím si, že ľudia opatreniam rozumejú. Som rád, že sa Bratislavčania v čase krízy vedia správať zodpovedne. Úlohou nás všetkých je vydržať, pretože toto je len začiatok.

Spomeniete si, kedy ste prvýkrát zaregistrovali správy o koronavíruse? A kedy ste začali vnímať, že toto bude problém, ktorý ovplyvní aj chod mesta?

V momente, keď boli prvé prípady ochorenia v strednej Európe, som vedel, že sa nás to bude týkať a musíme sa na to pripraviť. Prvý víkend, ktorý strávili moji kolegovia v práci pre koronavírus, bol asi pred

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Koronavírus

    Matúš Vallo

    Rozhovory

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie