Denník N

Keď sú pre politikov ich egá dôležitejšie ako zdravie a osudy ľudí, za ktorých zodpovedajú

Nepripomínajú vám niektorí dnešní politici niečo? Foto – Deník N/Ján Simkanič
Nepripomínajú vám niektorí dnešní politici niečo? Foto – Deník N/Ján Simkanič

Politici dnes nie sú schopní priznať si ani svoj vlastný zlý odhad. Ten sám osebe nemusí byť nepochopiteľný, pretože s podobne nebezpečným ohrozením sa skoro nikto z nás nestretol.

Keď Winston Churchill 4. júna 1940 predniesol svoj najslávnejší prejav, bola Veľká Británia prakticky na kolenách. Hitler predtým zomlel väčšinu západnej Európy a tlačil sa na samotnú hranu francúzskej strany kanála La Manche.

Britská vláda zvažovala kapituláciu, na poslednú chvíľu však stačila dnes už legendárnym spôsobom evakuovať väčšinu svojich vojakov z Dunkerque. Zapojila sa nielen armáda, ale aj radoví občania s vlastnými loďami.

Británia sa v tej chvíli nevzdala. A ako pôsobivo opisuje súčasný premiér Boris Johnson vo svojej knihe Faktor Churchill, práve britský premiér bol kľúčovou osobnosťou obratu, ktorý zachránil nielen Britániu, ale umožnil vo vojne obrat pre celý svet.

Churchillove slová zaberajú aj dnes

Johnson tiež vysvetľuje, prečo k tomu mohlo dôjsť. Nech už si ľudia mysleli o Churchillovi čokoľvek, a že si toho vzhľadom na jeho extravagantnosť, hochštaplerstvo a obľubu alkoholu mysleli veľa, nikto nemohol pochybovať o jeho odvahe, osobných vojnových skúsenostiach, vysokej inteligencii, mimoriadnom vzdelaní a rozhľade, rétorických schopnostiach ani o jeho politických kompetenciách a integrite.

Preto keď celý národ počul z rozhlasu v „najtemnejšej hodine“ 4. júna 1940 nasledujúce slová, nemusel pochybovať o dôveryhodnosti a odhodlaní toho, kto ich predniesol (už len preto, že Churchill skôr ako iní videl, čo je Hitler skutočne zač), a teda ani o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie