Denník N

Psychiater Patarák: Karanténa nie je predĺžený víkend, nemáme oddychovať, ale aktívne žiť

Michal Patarák. Foto - archív M. P.
Michal Patarák. Foto – archív M. P.

Psychiater Michal Patarák radí, ako tráviť čas v karanténe. Pellegrini podľa neho o koronavíruse informoval až príliš.

V rozhovore sa dočítate: 

  • ako môže karanténa pôsobiť na psychické zdravie,
  • ako tráviť čas v karanténe,
  • prečo to bude mať Igor Matovič po nástupe veľmi ťažké,
  • kedy je už strach z koronavírusu prehnaný.

Ste s deťmi v dobrovoľnej karanténe?

Teraz som s deťmi na OČR, lebo im zatvorili školy. Ich školu v Banskej Bystrici zatvorili už dva dni pred víkendom, takže s nimi trávim čas. Manželka pracuje ako lekárka na internom oddelení a v súčasnej situácii sme to vyhodnotili tak, že je potrebnejšie, aby ona pracovala a ja som zostal doma.

Musel som zrušiť veľa prednášok, na ktoré som sa pripravoval od januára, a teraz som v takom uvoľnenom móde. Dnes napríklad prvýkrát zažijem zasadnutie Výboru Slovenskej psychiatrickej spoločnosti cez internet.

Takto dnes žije veľká časť Slovákov, ktorí ostávajú doma či už s deťmi, v dobrovoľnej karanténe, alebo preto, že ich práca je zatvorená. Ak sa pozriete na sociálne siete, niekedy to vyzerá, ako keby to vnímali ako dlhý víkend. Aký to môže mať na nich vplyv?

Veľa ľudí to tak zo začiatku vnímalo. Urobili si voľno, ako keby išli na chatu, nakúpili si alkohol, čo je podľa mňa dosť nešťastné naladenie.

Osobne by som to neprirovnával k predĺženému víkendu, pretože ten je skôr oddychom od niečoho. My teraz nemáme oddychovať, ale aktívne žiť, aj keď zásadne iným spôsobom. Ponúka sa nám aktívny čas alebo čas, keď nám oddych pomaly pôjde na nervy. Možno to niekomu vydrží aj 40 dní, mne to však vydržalo tak dva. A prekážala mi asociácia s alkoholom, ktorá, samozrejme, nie je najzdravšia ani najslobodnejšia.

Podľa čoho máte pocit, že to ľudia riešia práve alkoholom?

Na Slovensku je stále väzba medzi oddychom a pitím alkoholu. Ako keby to k tomu automaticky patrilo. Priznám sa, že sa to niekedy objaví aj vo mne, ale je to úplne iracionálna väzba, ktorú treba destabilizovať. Môže viesť k návyku na alkohol, obzvlášť v situácii, keď nevieme, či to všetko bude trvať dva týždne. Alkohol tiež znižuje imunitu a berie nám čistú hlavu.

Táto situácia môže trvať dva aj tri mesiace. Sú na to podľa vás ľudia pripravení? Aký vplyv to môže mať na ich psychické zdravie?

Myslím si, že najviac všetkým hrozí ponorka alebo rôzne formy nudy a prázdneho času. Každý sa s tým musí vyrovnať v súlade so svojou osobnosťou. Sme naučení tráviť čas vonku,

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ timea.hokova@... je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Človek

Koronavírus

    Rozhovory

    Vzťahy

    Slovensko, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie