Denník N

Slovensko má počas epidémie dôležitú výhodu. Máme najmenej starých ľudí v Únii a často žijú osamelo

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Osamelosť našich seniorov nám, paradoxne, azda pomôže lepšie zvládať zdravotné následky epidémie. Pri karanténnych opatreniach však musíme myslieť predovšetkým na tých najstarších.

Autori pracujú v Sociologickom ústave SAV

Každý deň pribúdajú informácie a odhady o budúcom šírení choroby COVID-19. V nedeľu do tejto diskusie pribudla dôležitá štúdia. Interdisciplinárny tím z katedry sociológie na Oxfordskej univerzite publikoval prácu, v ktorej upozornil na dva opomínané aspekty kľúčové pre šírenie a dôsledky aktuálnej pandémie: demografickú štruktúru obyvateľstva a mieru medzigeneračných sociálnych kontaktov.

Oba faktory mali podľa sociológov za následok – z hľadiska smrtnosti – katastrofický priebeh epidémie v Taliansku.

Po prvé, keď vírus dorazil do Talianska, prišiel do krajiny s druhou najstaršou populáciou na svete (najstaršiu má Japonsko). Navyše, prišiel do krajiny, v ktorej seniori udržujú intenzívne osobné kontakty so svojimi deťmi a ich vnúčatami. Podľa štúdie až polovica Talianov v severnom Taliansku do práce denne dochádza, pričom často zostáva bývať v mieste bydliska svojich rodičov. A teda, ak aj rodiny nežijú „pod jednou strechou“, sú spolu v dennom intenzívnom kontakte.

Zameranie na demografiu pomáha vysvetliť tiež zázračne nízky počet smrteľných prípadov koronavírusu v Kórei. Pre šírenie vírusu v tejto krajine boli kľúčoví mladí členovia náboženského hnutia Sinčchondži. Ako vidíme v tabuľke, vek pacienta má úplne zásadný vplyv na smrtnosť na chorobu COVID-19.

Zdroje – OFSimperial.ac.uk

Vek hrá kľúčovú úlohu nielen pri smrtnosti na COVID-19, ale aj pri pravdepodobnosti závažnejšieho priebehu choroby vyžadujúceho hospitalizáciu a podporu dýchania. Podľa údajov epidemiológov z londýnskeho Imperial College je v tomto prípade rozdiel ešte dramatickejší než pri smrtnosti. Hospitalizáciu a podporu dýchania potrebuje okolo šesť percent pacientov do 49 rokov, ale viac ako 70 percent pacientov vo veku 80 rokov a viac.

Na Slovensko dorazil koronavírus „včas“

Demografická štruktúra populácie a vekové zloženie ľudí nakazených chorobou COVID-19 má teda úplne zásadný vplyv na smrtnosť, ako aj na mieru zahltenia zdravotníckeho systému v krajine. Ako sme na tom teda na Slovensku z tohto hľadiska? Napriek všeobecne pripomínanému starnutiu populácie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie