Denník N

V Austrálii som videl, ako kašlú na opatrenia. Som hrdý, ako to my Slováci zvládame, hovorí olympionik

Foto - archív R.V., koláž - N
Foto – archív R.V., koláž – N

Slovenský triatlonista Richard Varga ešte v sobotu v austrálskej Mooloolabe bojoval o body do olympijskej kvalifikácie. Ďalšie podujatia sú však zrušené a jedenásty z olympiády v Riu de Janeiro 2016 si myslí, že tento rok sa olympiáda neuskutoční. Organizátori stále tvrdia, že sa konať bude, a to v pôvodnom termíne 24. júla – 9. augusta.

Po prílete z Austrálie sa Varga nachádza v povinnej karanténe. Ak by sa zmrazilo súčasné poradie pretekárov v rámci kvalifikácie, na olympiádu by sa nedostal.

Myslíte si, že tento rok pôjdete na olympijské hry do Tokia?

Nedávam tomu veľké šance. V triatlone až do polovice mája prebieha kvalifikácia, pričom olympiáda je v júli. Nemyslím si, že kvalifikácia sa stihne uskutočniť, keďže organizátori rušia preteky. Zároveň nebudú mať všetci rovnakú možnosť kvalifikovať sa, keďže niektorí triatlonisti si vybrali preteky, ktoré zrušili neskôr ako napríklad tie, kde som bol ja. Líši sa to aj, pokiaľ ide o trénovanie, Američania, Austrálčania a pretekári z Južnej Ameriky stále môžu plávať, kým my a napríklad Číňania nie. Situácia sa bude stále meniť.

Navyše si nemyslím, že autority budú chcieť riskovať 10-tisíc športovcov a milióny divákov z celého sveta na jednom mieste počas olympiády. Aj keby diváci neprišli, bude treba tisícky dobrovoľníkov, rozhodcov a organizátorov.

Celý svet bude trpieť, aby vôbec prežil, nie, aby riešil nejakú zábavu. Bolo by to síce pekné, ale myslím si, že takéto veci pôjdu stranou.

Podľa vás olympiáda ani nebude?

Vychádza mi to tak. Ľudia nebudú chcieť sledovať olympiádu po tom, ako pol roka trpeli a ďalej ešte aj budú. Nielenže budú trpieť po ekonomickej stránke, ale veľa ľudí aj zomrie. Štatisticky nie je možné, aby koronavírus neovplyvnil aj športovcov. Keď máme 10-tisíc olympionikov, niektorému z nich zomrú na následky koronavírusu rodinní príslušníci alebo sa aj sami nakazia. Vírus ovplyvní celý svet, každého človeka.

Naposledy ste pretekali v sobotu 14. marca v Austrálii. Aká tam bola situácia?

Nákaza tam bola, preteky sa konali kúsok od Brisbane, kde bol vtedy už nakazený Tom Hanks, nejaké prípady boli aj okolo nás. Keď som odchádzal domov,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Šport a pohyb, Svet

    Teraz najčítanejšie