Denník N

Ako reagujú na prepad búrz malí investori? Niektorí panikária, ďalší ešte viac investujú a väčšina nerobí nič

Správcovia fondov a ďalších investícií už evidujú investorov, ktorí vyberajú z fondov svoje peniaze a rozhodnú sa prestať investovať. Nie sú však častí, väčšina zatiaľ na svoju investíciu nesiaha.

Niekoľkých správcov fondov sme požiadali o hodnotenie toho, ako sa malí investori teraz správajú, či panikária, nerobia nič alebo to berú ako príležitosť a investujú. Pýtali sme sa aj správcov dôchodkových fondov, ako reagujú sporitelia v II. pilieri. Tí vystúpiť nemôžu, no môžu napríklad presúvať peniaze z fondu do fondu.

Vývoj na finančných trhoch je momentálne mimoriadne turbulentný, správcovia fondov z Tatra banky pripomínajú, že tohtoročný prepad z historických maxím do „medvedieho trhu“, teda o 20 %, trval na americkom S&P 500 indexe iba 16 dní. „Takto rýchlo ešte nikdy v histórii nepadli, ani v roku 2008, ani v roku 1987, dokonca ani počas 30. rokov minulého storočia, keď zúrila veľká hospodárska kríza,“ vravia.

Preto je pravdepodobné, že časť investorov sa toho zľakla. No štatistiky ukazujú, že takí sú zatiaľ v menšine. Na druhej strane správcovia už teraz registrujú viacerých podielnikov či malých investorov, ktorí berú nízke ceny akcií či trebárs ropy ako príležitosť na ďalší nákup a práve teraz investujú nové peniaze.

„Podľa údajov o čistých predajoch je sumárna bilancia za posledné tri týždne prepadov na finančných trhoch stále pozitívna, čo znamená, že nové investície sú vyššie ako spätné odkupy podielov, aj keď v poslednom týždni sme mierne spätné odkupy zaznamenali,“ vraví výkonný riaditeľ Asociácie správcovských spoločností.

Snažia sa ľudia z fondov vystúpiť?

Stále platí, že väčšina investorov napriek prudkému prepadu hodnôt akcií si to nevšíma, investície nevyberá a do portfólia nezasahuje.

Podľa investičných spoločností však obavy sú, výbery z fondov vzrástli, chodia aj otázky k odporúčaniam, čo majú robiť s investíciami. No to všetko sa nedeje až v takej veľkej miere. No je to ešte len začiatok, panika môže rásť, preto sa pripravujú aj na taký scenár.

Ako hodnotia aktuálne správanie investorov správcovia:


Petr Šimčák, Amundi ČR:

„V súčasnej situácii sa objav

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Investovanie a úvery

Koronavírus

    Ekonomika

    Teraz najčítanejšie