Denník N

Pamätajte, že jar nám nemôžu zrušiť. David Hockney namaľoval obraz s odkazom nádeje + ďalšie kultúrne tipy

© David Hockney
© David Hockney

Je najznámejším britským výtvarníkom, ale žije na juhu Francúzska. „Chcel by som len pracovať a maľovať a zároveň môcť fajčiť a jesť v reštaurácii. Ďakujem Bohu za Normandiu. Francúzi vedia, ako žiť,“ vyhlásil, prečo sa rozhodol usadiť práve tam.

Dnes má 82 a musel si veľkú časť svojich radostí odoprieť, ale o to viac času má na prácu. V domácej izolácii David Hockney dokončil a ukázal nový obraz na aktuálnu tému. Za normálnych okolností by sme ho mohli uviesť v rubrike Dielo dňa, ale toto je minimálne Dielo týždňa. Autor ho nazval Do remember they can’t cancel the spring (Pamätajte, že jar nám nemôžu zrušiť).

Ďalšie kultúrne tipy

Chcete ísť do divadla? Môžete. Síce stále len virtuálne, ale ide to. Slovenské komorné divadlo Martin zavesilo na web záznam inscenácie Úklady a láska:

Kam na koncert: Festival Konvergencie pokračuje v online koncertoch naživo z obývačky s Mariánom Slávkom (bicie, klávesy, spev), skupina Longital ponúka HD záznam vystúpenia v Olomouci pre Český rozhlas a chystá sériu špeciálnych domácich sessions. „Toto je náš príspevok pre túto chvíľu k zmrazeniu koncertnej scény a našich životov. Pracujeme ďalej na tom, ako ďalej v tejto dobe ľadovej, zatiaľ len v tichosti pri ohni,“ odkazujú.

Okrem luxusnej možnosti stráviť množstvo hodín s berlínskymi filharmonikmi a špičkovými svetovými dirigentmi aj sólistami v Digital Concert Hall sa môžete vybrať aj na archívne koncerty Slovenskej filharmónie. Dajú sa pozerať ako video aj počúvať ako rádio. A známy kritik magazínu New Yorker Alex Ross pripravil samostatný kalendár online klasiky.

Kam za literatúrou: Popri množstve aktuálnych udalostí v týchto dňoch na Slovensku celkom v tichosti prešlo výročie vojnového štátu. Jeho temné kapitoly pripomína nová kniha Slovutný pán prezident, kde výskumníčka Madeline Vadkerty spracovala osudy zúfalých ľudí židovského pôvodu, ktorí sa obracali na prezidenta Tisa. Vydavateľom je Absynt, ktorý spustil online čítanie na pokračovanie a pripravuje na webe aj rozhovor s autorkou.

Malé kníhkupectvá v čase korony – tak sa volá diskusia, ktorú zorganizovalo bratislavské Artforum. Ak vás zaujíma, čo momentálne prežívajú malé nezávislé kníhkupectvá, ako kníhkupci ostávajú stále k dispozícii, čo ponúkajú a ako im môžete pomôcť a podporiť ich v tomto neľahkom čase, pozrite si o 18.00 live stream na facebookovej stránke Artfora. Moderuje spisovateľka Monika Kompaníková.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koronavírus

    Kultúra v karanténe

    Kultúra

    Teraz najčítanejšie