Denník N

Sociológ Vašečka: Sme poslušní, lebo dúfame, že by sa nám katastrofa mohla vyhnúť, tak ako viackrát v minulosti

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Prekvapilo ma, že v krajine, kde je národným športom nedodržiavať mnohé z nariadení, ľudia zareagovali na hrozbu epidémie poslušne až submisívne, vraví sociológ Michal Vašečka.

Slovensko má za sebou prvý týždeň prísnych bezpečnostných opatrení, ktoré majú zamedziť šíreniu nového koronavírusu. Prekvapilo vás, ako na ne Slováci zareagovali?

Áno, no keď sa nad tým zamyslíme hlbšie, nemali by sme byť až tak prekvapení. No zaskočilo ma, že v krajine, kde je takmer národným športom nedodržiavať, alebo aspoň obchádzať niektoré z nariadení, ľudia na aktuálnu situáciu zareagovali nepomerne poslušnejšie – dokonca by som povedal, že submisívnejšie – než to vidíme v krajinách západnej Európy.

Ak by sa to niekto pozeral optikou západnej Európy, v ktorej má Slovensko obraz východoeurópskej neusporiadanej krajiny, tak by mal zrejme problém vôbec prísť s vysvetlením, prečo sa to stalo.

Vy sa na to môžete pozrieť zvnútra. Ako si to vysvetľujete?

Dôvodov bude viac. Prvý blok by som zhrnul do slovného spojenia „odlišná mentalita“ Slovákov, aj keď osobne naozaj veľmi nerád hovorím o mentalite národov. No existujú historické korene občianskej a politickej kultúry. Pri ochote rešpektovať vládne opatrenia sa prejavila istá objednávka na podriaďovanie sa autoritám, tým bývalým vicišpánom.

Samozrejme, že to neplatí pre všetkých, ale v našej spoločnosti existuje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie