Denník N

7 dobrých správ v čase koronavírusu

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Módny gigant LVMH dodá do francúzskych nemocníc dezinfekčné gély zadarmo, ochranné rúška šijú na Slovensku divadlá aj dobrovoľníci. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň pre koronavírus možno nevšimli.

1. Wu-chan bez nového prípadu

Čínske mesto Wu-chan, odkiaľ sa koronavírus rozšíril do sveta, nezaznamenalo vo štvrtok ani v piatok žiadny nový prípad nákazy, informuje agentúra Reuters.

V Číne však pribudlo takzvaných importovaných prípadov infekcie, čo znamená, že ide o chorých, u ktorých sa nákaza prejavila po príchode do Číny zo zahraničia. Mnohí sú totiž presvedčení, že najhoršie obdobie pandémie prečkajú v rodnej krajine, no v Číne sa musia izolovať do prísnej karantény.

Z údajov vyplýva, že nákaza je pod kontrolou v meste Wu-chan, v ktorom sa vírus prvýkrát objavil v decembri minulého roka, a tiež v provincii Chu-pej, kde sa toto mesto nachádza.

Zdravotník skúma výsledok CT vyšetrenia v nemocnici v čínskom meste Wu-chan. Foto – TASR/AP

2. Do nemocníc darujú mydlá

Francúzski lekári upozorňovali, že o niekoľko dní im dôjdu dezinfekčné prostriedky, ktoré ich majú lepšie chrániť pred koronavírusom. Módny gigant LVMH krátko nato oznámil, že do nemocníc bezplatne dodá hydroalkoholické mydlá, píše L’Express. Prvú zásielku s objemom 12 ton už malo začiatkom týždňa dostať 39 parížskych nemocníc.

Francúzska spoločnosť, pod ktorú patria značky ako Christian Dior, Givenchy či Louis Vuitton, bude vyrábať dezinfekčné gély na ruky v troch svojich fabrikách, kde bežne vyrábajú parfumy a inú kozmetiku.

„Chcel by som sa poďakovať LVMH za to, že konajú tak rýchlo – žiadosť sme predložili v sobotu večer a odpoveď sme dostali už v nedeľu,“ uviedol pre AFP šéf parížskych nemocníc Martine Hirsch.

Takisto talianska rodina Benetton minulý týždeň uviedla, že poskytne tri milióny eur na najnaliehavejšie potreby štyroch veľkých talianskych nemocníc – v Trevise, odkiaľ rodina pochádza, v Ríme a Miláne.

3. Tlieskajú zdravotníkom

Mnohí obyvatelia Madridu vyšli v nedeľu večer na balkóny, aby dlhým aplauzom vyjadrili svoju vďaku zdravotníkom po tom, čo španielska vláda prijala výnimočný stav pre koronavírus.

Ako uvádza denník Guardian, iniciatíva sa rozšírila na sociálnych sieťach s cieľom prejaviť uznanie tým, ktorí s chorobou COVID-19 bojujú v prvej línii. Španielsko je spolu s Talianskom momentálne najviac postihnutou krajinou koronavírusom v Európe.

Rovnako vyšli na balkóny a do okien mnohí Parížania, ktorí potleskom ďakovali zdravotníkom začiatkom týždňa. Podobná iniciatíva sa rozšírila aj na Slovensku, kde sa potlesk v piatok večer ozýval od Bratislavy po Košice.

4. Srdce lekárom, sestrám aj záchranárom

Vietnamská komunita v Česku ďakuje všetkým, ktorí v krajine pomáhajú v čase šírenia koronavírusu. Stovky večierok sa chcú odvďačiť lekárom, sestričkám, vojakom aj záchranárom a zadarmo im ponúkajú kávu, čaj a iné nealkoholické nápoje.

Ako uvádza ČT24, zapojené predajne sú označené symbolom srdca.

5. Eset vytvára fond na diagnostiku COVID-19

Nadácia Eset zriadila Fond na podporu účinnej diagnostiky a prevencie ochorenia COVID-19, do ktorého firma Eset na začiatku prispeje sumou 300-tisíc eur. Sumu v prípade potreby môže navýšiť.

Cieľom je v prvej fáze zabezpečiť potrebné vybavenie na skvalitnenie diagnostiky a zavedenie plošného testovania na Slovensku.

„Fond na podporu účinnej diagnostiky a prevencie koronavírusu sme zriadili, pretože sme presvedčení, že len systematický vedecký prístup nám pomôže zvládnuť túto epidémiu,“ uviedol Richard Marko, generálny riaditeľ spoločnosti Eset.

„Zároveň je nevyhnutné, aby sme už dnes mysleli dopredu a pristúpili ku krokom na opätovné naštartovanie ekonomiky. Plošné a systematické testovanie obyvateľstva pomôže pri návrate zamestnancov do pracovného procesu a tým pomôže aj slovenskej ekonomike.“

Finančnú podporu môžu získať verejné aj súkromné zdravotnícke diagnostické inštitúcie a laboratóriá na Slovensku, ktoré majú oprávnenie na diagnostiku tohto typu alebo na odoberanie a prevoz vzoriek súvisiacich s koronavírusom.

6. Pomáhame si

Ochranné rúška, ktoré majú ľudí chrániť pred koronavírusom, šijú firmy, divadlá, školy aj dobrovoľníci. Prioritne sú určené pre zdravotníkov a seniorov, ale tiež vodičov autobusov a pracovníkov v obchodoch.

„Som veľmi rád, že do šitia rúšok sa dobrovoľne pustili aj niektoré divadlá a stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja. Ukázali, že im osud tých najzraniteľnejších nie je ľahostajný,“ povedal predseda kraja Ján Lunter.

Len v Banskobystrickom kraji sa do šitia rúšok zapojili školy v Lučenci, Tornali, v Modrom Kameni, Banskej Štiavnici aj v Hnúšti. Rúška vyrába aj banskobystrické Bábkové divadlo na rázcestí či divadlo vo Zvolene. Takisto nábytkárska firma Krošlák prešla z výroby sedačiek na výrobu ochranných rúšok a pripravuje aj upravené veľkosti pre deti.

Zároveň vznikla iniciatíva aj v bratislavskej mestskej časti Rača, do ktorej sa môžu zapojiť dobrovoľníci ochotní pomôcť seniorom. Tu nájdete formulár s údajmi a podmienkami.

Rúška šijú zamestnanci divadiel aj dobrovoľníci. Foto – TASR

7. Vogue zadarmo

Keďže pandémia koronavírusu prinútila štáty prijať prísne opatrenia vrátane karantény pre svojich občanov, módny časopis Vogue Italia na to reagoval poskytnutím bezplatného prístupu do svojich webových archívov na najbližšie tri mesiace.

Čitatelia si tak môžu prezrieť vydania časopisu od roku 1964, čo im môže spríjemniť čas strávený doma.

Vedenie časopisu na Instagrame uviedlo, že ide len o malé gesto v ťažkom období, keď Taliansko bojuje s nákazou, ktorá denne zabíja v krajine viac ako 400 ľudí.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie