Denník N

Autorovi sôch Svätopluka a komunistov otvoria galériu, v Kulichovom rodisku čakajú aj Fica

Nová Galéria Jána Kulicha s replikou jeho sochy Jánošíka. Foto N - Tomáš Benedikovič
Nová Galéria Jána Kulicha s replikou jeho sochy Jánošíka. Foto N – Tomáš Benedikovič

Štyri mesiace po smrti normalizačného sochára Jána Kulicha vystavia jeho diela v novej galérii na strednom Slovensku. Galériu dokončuje umelcova rodina, štát vraj na ňu nič neprispel.

Sochár Ján Kulich, ktorý bol na výslní počas socializmu, bude mať vlastnú galériu. Otvoria ju v piatok v jeho rodisku vo Zvolenskej Slatine. Galériu si naplánoval ešte pred smrťou, teraz ju dokončujú jeho najbližší. Kulich v marci zomrel vo veku 84 rokov.

„Robíme vo dne v noci, aby sme do otvorenia všetko stihli. Je tu aj strýcov syn a dcéra,“ povedal pre Denník N Kulichov synovec Pavel. Na slávnostné otvorenie podľa neho príde aj Robert Fico.

Premiér patril medzi priaznivcov Kulicha, za jeho prvej vlády vyrobil spornú sochu Svätopluka. Na nádvorí Bratislavského hradu ostala aj napriek protestom, autor však musel počas vládnutia Ivety Radičovej prekryť gardistický dvojkríž na štíte a z podstavca odstránili nápis Kráľ starých Slovákov.

Okrem Fica dostal pozvánku na slávnosť aj minister kultúry Marek Maďarič. „Či príde, zatiaľ neviem,“ vraví Pavel Kulich.

Bratislavský hrad
Premiér Robert Fico už odhaľoval Kulichovu sochu Svätopluka na Bratislavskom hrade. Foto N – Tomáš Benedikovič

Nadšená obec

Ján Kulich si zaumienil spraviť vlastné výstavné priestory pred niekoľkými rokmi. V rodine najprv uvažovali o oprave jeho rodného domu vo Zvolenskej Slatine, bol však príliš zničený, tak sa rozhodli postaviť galériu.

Moderná budova stojí medzi školou a kostolom. „Výstavbu mal na starosti hlavne strýcov syn, je architektom. Štát na galériu nič neprispel, stojí vďaka súkromným peniazom,“ tvrdí Pavel Kulich. Pozemok získali Kulichovci od evanjelickej cirkvi a obce. „Obec ho dala za dobrý peniaz.“

Socha Jánošíka nad obcou Terchová. Foto N - Tomáš Benedikovič
Socha Jánošíka nad obcou Terchová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Návštevníkov má na prehliadku prilákať replika Jánošíka, ktorú osadili na betónový podstavec neďaleko vstupnej brány. Socha Jánošíka je jedno z najznámejších diel Kulicha, originál je v Terchovej.

Na dvor novej galérie dali sochu Milana Rúfusa a náhrobok, ktorý Kulich vyrobil pre rodičov. Dovnútra zatiaľ nevpúšťajú.

„Veríme, že Galéria Jána Kulicha spropaguje obec a priláka turistov. Je to náš významný rodák,“ vraví starostka Zvolenskej Slatiny Mária Klimentová (nezávislá). „V obci neboli nijaké negatívne ohlasy.“

Svätopluk a normalizačná estetika

Ján Kulich sa narodil 31. decembra 1930 vo Zvolenskej Slatine. Na pražskej Akadémii výtvarných umení študoval medailérstvo. Ako medailér bol uznávaný aj v zahraničí, zobrazoval napríklad štúrovcov.

V médiách sa často spomínal v roku 2010, keď Ficov Smer odhalil na Bratislavskom hrade Svätopluka. Viacerí umelci vtedy podpísali otvorený list, v ktorom kritizovali štátnych predstaviteľov, že v predvolebnom čase, bez odbornej diskusie, osadili do verejného priestoru „pseudosymbol, ktorý demonštruje návrat k normalizačnej estetike“.

Zvolenská Slatina, 5.7.  2015. Galéria Jána Kulicha. Foto N - Tomáš Benedikovič
Zvolenská Slatina, Galéria Jána Kulicha. Foto N – Tomáš Benedikovič

Za bývalého režimu bol Kulich jedným z prominentných umelcov, v 70. rokoch sa stal normalizátorom slovenskej výtvarnej scény. „Vtedy sa stotožnil s politickou mocou, kádroval kolegov a realizoval diela, ktoré nemali so skutočným umením nič spoločné: boli zhmotnením ideologických požiadaviek. V tomto duchu viedol ako rektor aj Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave. Toto jeho pôsobenie negatívne poznačilo generácie slovenských výtvarných umelcov,“ povedala v marci pre Denník N historička umenia Zuzana Bartošová.

Kulich vytvoril napríklad súsošie Pamätníka na Dukle, Pamätník SNP v Bratislave, Leninov pamätník v Žiline či sochu Vítanie pred budovou Národnej rady.

Kulichova socha pred Národnou radou. Foto - TASR
Kulichova socha pred Národnou radou. Foto – TASR
Na po¾sko-slovenských hraniciach odhalili 6. októbra 2014 na Pamätníku èeskoslovenských vojakov na Dukle vernú kópiu sochy èeskoslovenského vojaka, ktorá tu bola postavená ešte v roku 1949, avšak v 50. rokoch ju komunistický režim odstránil. Socha je vysoká 345 centimetrov a pripravoval ju štyri mesiace vo svojom ateliéri Peter Meszároš. Na snímke nedávno demontované súsošie z pomníka na Dukle, ktorého autorom je Ján Kulich, je teraz vo vyhliadkovej veže. FOTO TASR - Milan Kapusta   *** Local Caption *** pamätník Dukla Dukliansky pamätník Karpatsko-duklianska operácia Vyšný Komárnik Dukliansky priesmyk druhá II. svetová vojna vojnový konflikt  cintorín obete padlí bojovníci vojaci pylón Karpatsko-dukelský  Pamätník Èeskoslovenského armádneho zboru
Túto sochu Kulicha na Dukle demontovali, aby tam mohli dať pôvodnú. Foto – TASR

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie