Denník N

Koniec zo dňa na deň: Epidémia odstavila prenájmy cez Airbnb, niektorí majitelia núkajú „karanténne byty“

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Silvia prenajíma byt v bratislavskom Starom Meste posledné štyri roky. Väčšinu času cez známu platformu na krátkodobé prenájmy Airbnb.

„Keď som začínala, nebola ešte sezóna, tak isto sa mi cez zimu oplatilo dať do bytu na pár mesiacov kamarátov, ale od jari a počas leta som byt prenajímala cez Airbnb, lebo to bolo oveľa výhodnejšie,“ rozpráva.

Byt v bratislavskom Starom Meste, ktorý by ste bežným spôsobom prenajali za povedzme 650 – 700 eur na mesiac, dokázal majiteľovi počas sezóny zarobiť cez Airbnb trikrát toľko, teda vyše 2-tisíc eur. Službu využívajú na párdňové prenájmy predovšetkým turisti.

Epidémia nového koronavírusu, ktorá prakticky zastavila akékoľvek cestovanie, na krátkodobé prenájmy cez Airbnb doľahla rovnako tvrdo ako na kaviarne, obchody či mnoho ďalších malých podnikateľov.

Prázdne centrum Bratislavy počas šírenia nákazy koronavírusom. Foto N – Tomáš Benedikovič

Rezervácie sa masívne rušia

Silvia mala v marci rezervácie od záujemcov na približne polovicu mesiaca. Vo chvíli, keď európske štáty začali obmedzovať cestovanie, jej klienti začali rezervácie masívne rušiť. Posledného klienta mala ubytovaného pred necelými dvoma týždňami. Odvtedy nič.

Airbnb už 8. marca poslalo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie