Denník N

Vyľudnené ulice, platby bezkontaktne v pekárňach a plexisklo v obchodoch, Francúzi si zvykajú na život s koronavírusom

Prázdny parížsky bulvár Champs-Élysées. Foto - tasr/ap
Prázdny parížsky bulvár Champs-Élysées. Foto – tasr/ap

Mnohí ešte minulý týždeň nedodržiavali odporúčania vlády, ktorá preto pristúpila na prísne obmedzenia. Prezident Macron vyhlásil, že krajina je vo vojne.

Zvyčajne je to nemožné – odfotiť sa s Eiffelovou vežou bez turistov, prejsť sa po prázdnom Champs-Élysées, navštíviť vyprázdnený palác Versailles. Pre preventívne opatrenia francúzskej vlády sú však najnavštevovanejšie miesta Francúzska tiché a bez ľudí.

Celá krajina je totiž od utorka obeda v karanténe s cieľom zamedziť šíreniu koronavírusu. Francúzi si však na prísne opatrenia zvykajú len veľmi pomaly a mnohé zo začiatku nerešpektovali.

Napokon, cez víkend mali ešte prvé kolo komunálnych volieb, pre rekordne nízku účasť druhé kolo radšej odložili. Na brehoch Seiny však bolo ešte v nedeľu mnoho ľudí, ktorí si užívali slnečné počasie.

Francúzska vláda preto postupne sprísnila režim, až v pondelok večer prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že od nasledujúceho dňa platí v krajine celková karanténa.

Nariadil aj zatvorenie hraníc a vyhlásil, že krajina je vo vojne.

„Viem, že to, čo od vás žiadam,je bezprecedentné, ale okolnosti si to vyžadujú,“ povedal Macron v prejave národu. „Nepriateľ je tam: je neviditeľný, nepolapiteľný, ale napreduje.“

Postupne sa zatvorili školy, obchody aj reštaurácie a v krajine napriek obľúbenej socializácii platí všeobecné obmedzenie pohybu. Očakáva sa však, že stav, ktorý pôvodne platí dva týždne, sa predĺži o ďalší mesiac.

Preplnené stanice

Ľudia vo Francúzsku môžu vychádzať len s vytlačeným či vlastnoručne napísaným čestným prehlásením, v ktorom je okrem osobných údajov a aktuálneho dátumu uvedený dôvod vychádzky. Môže ním byť cesta do práce, ak ju nemožno vykonávať z domu, návšteva lekára, vážne rodinné dôvody či starostlivosť o blízkych.

Takisto sa tam radí odovzdanie detí do striedavej starostlivosti a nákup potravín.

Francúzska vláda povolila aj krátke prechádzky so zvieratami po okolí bydliska či individuálny šport, ktorý však možno vykonávať len do vzdialenosti dvoch kilometrov od domova.

Prezident Emmanuel Macron takisto posilnil v uliciach hliadky mestskej polície a vojakov a odkázal, že porušenie nariadení sa bude trestať pokutou do výšky 135 eur.

Mnohí Parížania podobne ako pred dvoma týždňami Taliani sa presunuli na vidiek, a to aj napriek odporúčaniam, aby obmedzili cestovanie a rodinné návštevy.

„Radšej by sme boli v menej uzavretých podmienkach, vo väčšom dome so záhradou ako v parížskom byte,“ povedala podľa agentúry Reuters novinárka Camille na stanici Gare du Nord, odkiaľ vypravujú vlaky do celej krajiny. Odchádzala vtedy s partnerom za mamou, ktorá žije na severe.

Parížske stanice boli začiatkom týždňa preplnené, pretože ľudia opúšťali mesto na poslednú chvíľu.

Zostaňte doma

Minister vnútra Christophe Castaner na začiatku dvojtýždňového krízového režimu vyzval Francúzov, aby boli v tomto boji spojencami vlády. Francúzsko podľa neho zaviedlo najprísnejšie pravidlá v celej Európe.

„Stolovanie s rodinou, večere s priateľmi, sledovanie futbalu s niekoľkými kamarátmi, stretnutia na partičku kariet (…) To všetko nie len že nie je odporučené, je to zakázané,“ povedal pre Le Monde. „Nariadenie je jasné – zostaňte doma.“

Medzitým sa ulice francúzskych miest vyľudnili, hoci v supermarketoch ľudia nakupovali zásoby a nedodržiavali predpísanú vzdialenosť.

V niektorých obchodoch sa rýchlo minuli trvanlivé potraviny, ryža, cestoviny, konzervy aj toaletný papier.

Francúzska vláda podobne ako tá česká či slovenská neustále uisťuje, že nedostatok potravín krajine nehrozí.

„Francúzi sú vcelku nedisciplinovaní,“ hovorí pre Denník N o situácii vo Francúzsku Slovenka Slávka, ktorá od roku 2012 žije v Lyone. „Ešte cez víkend som videla

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie