Denník N

High 5ive: Ten zvláštny pocit byť spolu sami

Edward Hopper - Cape Cod Morning, 1950.
Edward Hopper – Cape Cod Morning, 1950.

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Postavy sú vo vnútri, ulice sú prázdne. Keď v galérii Fondation Beyeler vo švajčiarskom Bazileji pripravovali aktuálnu výstavu maliara Edwarda Hoppera, nemohli tušiť, aký nový význam jeho diela získajú. Dnes si ľudia na internete zdieľajú jeho obrazy, z ktorých sála napätie. Vidíme, čo sa deje doma, a tušíme, čo môže byť vonku. Vírus.

Hopperove vyobrazenia solitérstva sú dnes tiež osamotené, pretože galéria je zavretá. Presunula sa na Instagram, kde s publikom diskutuje o autorových dielach. Keďže sa nedostaneme dnu, neuvidíme ani špeciálnu filmovú 3D inštaláciu, ktorú pripravil režisér Wim Wenders. To je škoda. Pozrite si aspoň jej trailer, stojí za to.

*

Osamotení môžete byť, samozrejme, aj uprostred normálne fungujúcej spoločnosti. Napadlo mi to aj pri nedávnom sledovaní filmu What Happened, Miss Simone? (Netflix). Je to dokument o speváčke a hudobníčke Nine Simone (1933 – 2003), ktorá chcela byť prvou černošskou klasickou klaviristkou, no rasové pomery v USA jej to nedovolili.

Tak sa presadila svojím nezameniteľným hlasom. Jej muž a nekompromisný manažér z nej chcel urobiť superhviezdu, ju to však ťahalo k politickému aktivizmu. Prišli konflikty, násilie, úniky, rozpad rodiny, izolácia, psychózy. Blúdenie svetom a hľadanie miesta, kde sa to dá vydržať. Doteraz som poznal len hlas, teraz aj tvrdý príbeh za ním. Odporúčam.

*

Ešte oveľa viac sa podarilo vtesnať do života, ktorý viedol/-a

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie