Denník N

Grendel: Ministrom vnútra nie som pre Kočnera

Gábor Grendel. Foto - TASR
Gábor Grendel. Foto – TASR

Gábor Grendel vysvetľuje, prečo nezobral post ministra vnútra, a hovorí aj o tom, že Daniel Lipšic by bol podľa neho dobrý generálny prokurátor.

Máte kanceláriu po Martinovi Glváčovi?

Neviem, ešte som neriešil kanceláriu. Ešte stále pokračuje ustanovujúca schôdza, tak nebol čas riešiť tieto záležitosti.

Máte už ochrankára?

Bol mi predstavený vodič, ktorý by mal byť ku mne pridelený.

Na čo ste mysleli, keď vás dnes zvolili za podpredsedu parlamentu?

Na rokovací poriadok, ktorý si budem musieť poctivejšie naštudovať, aby som vedel riadiť schôdze tak, aby to išlo plynulo.

Takže žiadna významná chvíľa, počas ktorej by sa vám premietal celý život, že ste skončili ako novinár a vstúpili do politiky?

Nie, nie, vôbec.

Neberiete to tak, že ste dnes niečo dosiahli?

Nemal som nikdy takúto métu. Celkovo som do politiky nešiel kvôli funkciám, ale preto, že ma v roku 2010 oslovil Daniel Lipšic, aby som mu pomohol na ministerstve vnútra. Celú svoju politickú kariéru beriem skôr ako pomoc dobrej veci a nie ako dosahovanie nejakých funkcií. Uznávam, že to znie frázovito, ale je to tak. Treba tiež mať na pamäti, že či ide o poslanca, ministra alebo nejakého funkcionára, tak ide o miesta, ktoré sú verejnosti veľmi na očiach a kde sa žiadne chyby neodpúšťajú. Jeden deň môže byť človek hore a v ten istý deň aj padnúť na dno. Žiadna verejná funkcia netrvá večne.

Myslíte si, že si to lepšie uvedomujete aj vďaka tomu, že ste bývalý novinár, ktorý videl veľa takých príbehov, že človek môže stratiť funkciu zo dňa na deň, špeciálne ak ide o vládu, ktorá sa hlási k transparentnosti?

Videl som to nielen ako novinár, ale potom aj ako poslanec parlamentu. V podstate aj Daniel Lipšic odišiel zo dňa na deň a začal sa venovať advokácii. Hoci to bolo za iných okolností a nešlo o zlyhanie vo verejnej funkcii. Príkladov, keď sa ľudia sami z vlastného uváženia rozhodli vzdať verejnej funkcie, je tak málo, že možno by sme ich napočítali na prstoch jednej ruky za posledné dve volebné obdobia.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie